placki na wodzie i suchych drożdżach

szybkie ciasta drożdżowe rozweselą Cię! Weź te drożdże, które musisz wymieszać z mąką. Na wyjściu jest około 30 ciast.
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 43 g
265 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

możesz najpierw zrobić nadzienie, chociaż zależy to od tego, jakie masz nadzienie.
dodaj suche drożdże do przesianej mąki. Wlej olej roślinny do ciepłej wody, dodaj sól, cukier, wymieszaj. Połączyć obie mieszanki i wymieszać, zagnieść ciasto. Lepiej jest dodać mąkę w częściach, ponieważ w zależności od odmiany odejdzie mniej lub więcej. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepkie.
musisz podzielić go na równe części według liczby ciast. Rozwałkuj każdy, wypełnij nadzieniem i uformuj paszteciki. Nadzienie może być dowolne, już napisałem-słodkie lub pikantne.
uformowane placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, odstawić na 20 minut, posmarować ubitym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 200s przez 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy