placki na wodzie i suchych drożdżach
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
możesz najpierw zrobić nadzienie, chociaż zależy to od tego, jakie masz nadzienie.
dodaj suche drożdże do przesianej mąki. Wlej olej roślinny do ciepłej wody, dodaj sól, cukier, wymieszaj. Połączyć obie mieszanki i wymieszać, zagnieść ciasto. Lepiej jest dodać mąkę w częściach, ponieważ w zależności od odmiany odejdzie mniej lub więcej. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepkie.
musisz podzielić go na równe części według liczby ciast. Rozwałkuj każdy, wypełnij nadzieniem i uformuj paszteciki. Nadzienie może być dowolne, już napisałem-słodkie lub pikantne.
uformowane placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, odstawić na 20 minut, posmarować ubitym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 200s przez 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g