serniki na mleku z dżemem z ciasta drożdżowego

serniki z dżemem i herbatą, czego jeszcze potrzebujesz do szczęścia? Pyszne, domowe, piękne, pachnące wypieki-dżem do nadzienia można wybrać do smaku-z jagód, z owoców.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 78 % 45 g
264 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

drożdże hodujemy w ciepłym mleku (30 stopni), w niewielkiej ilości. Odstawiamy mieszaninę, aż pojawi się Czapka z pianki - jest to konieczne w celu sprawdzenia aktywności drożdży. Jeśli pojawi się Czapka, drożdże są dobre i kontynuujemy. Dodaj jeszcze ciepłe mleko, cukier i sól do drożdży, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.

oddzielnie przesiać mąkę na wzgórze, wbić jajka do mąki, wymieszać, wlać drożdże i zagnieść ciasto. Na samym końcu partii wlej olej roślinny.
przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia przez półtorej godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wzrośnie, raz je zgniecimy i ponownie postawimy na godzinę lub dwie.

gotowe ciasto dzielimy na równe części, zwijamy w kulki i składamy w rzędach na natłuszczonej blasze do pieczenia, w odległości od siebie. Aby uzyskać bujne, dobrze upieczone, lekkie, porowate serniki, umieść blachę do pieczenia z przygotowanymi produktami w ciepłym miejscu do proofingu, przykrywając serwetką.

gdy serniki są odpowiednie, robimy dziurę w środku każdej kulki szklanką i smarujemy powierzchnię ciast żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką. łyżka wody. Wypełnij dziurę dżemem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 10 minut.

wszyscy, nasze pyszne serniki z dżemem są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy