skład / składniki
metoda gotowania
drożdże hodujemy w ciepłym mleku (30 stopni), w niewielkiej ilości. Odstawiamy mieszaninę, aż pojawi się Czapka z pianki - jest to konieczne w celu sprawdzenia aktywności drożdży. Jeśli pojawi się Czapka, drożdże są dobre i kontynuujemy. Dodaj jeszcze ciepłe mleko, cukier i sól do drożdży, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
oddzielnie przesiać mąkę na wzgórze, wbić jajka do mąki, wymieszać, wlać drożdże i zagnieść ciasto. Na samym końcu partii wlej olej roślinny.
przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia przez półtorej godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wzrośnie, raz je zgniecimy i ponownie postawimy na godzinę lub dwie.
gotowe ciasto dzielimy na równe części, zwijamy w kulki i składamy w rzędach na natłuszczonej blasze do pieczenia, w odległości od siebie. Aby uzyskać bujne, dobrze upieczone, lekkie, porowate serniki, umieść blachę do pieczenia z przygotowanymi produktami w ciepłym miejscu do proofingu, przykrywając serwetką.
gdy serniki są odpowiednie, robimy dziurę w środku każdej kulki szklanką i smarujemy powierzchnię ciast żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką. łyżka wody. Wypełnij dziurę dżemem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 10 minut.
wszyscy, nasze pyszne serniki z dżemem są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

