skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj masło, żółtka, fruktozę, śmietanę, sodę oczyszczoną z octem i stopniowo dodając mąkę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć na wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki na muffinki (z małymi wgłębieniami w środku). Piec około 15-20 minut, aż będzie złoty w temperaturze 210 stopni. Wyjmij i ostudź.
Krok 2:
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Skórkę włożyć do mleka i podgrzać. W międzyczasie ubij żółtka z fruktozą w puszystą pianę.Stopniowo dodawaj skrobię do żółtek. Delikatnie wlej mleko do żółtek, wymieszaj i ponownie podpal tę masę. Ciągle mieszaj! Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmij skórkę, wlej sok z cytryny, pozwól jej zgęstnieć. Pozostaw krem do ostygnięcia.
Krok 3:
Gdy krem ostygnie wypełnij babeczki, udekoruj według własnego uznania. Udekorowałam skórką z limonki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Fruktoza - 400 kcal/100g