pieczone udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej z czosnkiem

piecz udka z kurczaka bez problemu! A wynik zadowoli każdego! Wino lub po prostu. Pozornie prosta Kolacja! Jednak jak pyszne wszystko! Nie jestem szczególnym miłośnikiem tego, co & quot; proste i smaczne". Bardziej lubię" trudne i smaczne & quot;. Ale z małymi dziećmi nie możesz się zbytnio bawić)) Pieczone udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej i z czosnkiem-jest nieporównywalnie pyszne!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
154 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

usuń skórkę z nóg kurczaka, osusz, przykryj folią i lekko ubij. Następnie pieprz, sól, posyp ziołami prowansalskimi i polej winem. Wytrzyj ręką, aby wino rozprowadziło się na powierzchni. Zwiń w rolkę.

wyciśnij sok z cytryny i limonki, wymieszaj wszystkie przyprawy.

polej nogi kurczaka marynatą, włóż do celofanu.pakiet i do lodówki na godzinę.

lukier: wymieszaj wszystkie składniki i odłóż na bok.

pokrój główkę czosnku (całą wiązkę) na pół, usuwając z niej pierwszą skórkę.

włóż udka z kurczaka do formy, Dodaj do nich czosnek, dodaj trochę marynaty. Przykryj folią i podgrzaną do 180 gr. piekarnik z trybem konwekcji grillowej (jeśli nie, to tryb normalny) przez pół godziny. Zdejmij folię i pozostaw na 20 minut, podnosząc Tempo. do 200.

przenieś udka z kurczaka z czosnkiem na ruszt. Przykryj mieszanką glazury pędzlem i schowaj pod grillem na 10 minut.

SOS: wcześniej ugotuj bulion z kurczaka. Wlać do rondla i zagotować. Wlać śmietanę, sól, pieprz, gotować na gęsto. Jak tylko uzyskasz "płynną śmietanę", sos jest gotowy.

do dekoracji ugotowałem kaszę gryczaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy