skład / składniki
gotowanie krok po kroku
usuń skórkę z nóg kurczaka, osusz, przykryj folią i lekko ubij. Następnie pieprz, sól, posyp ziołami prowansalskimi i polej winem. Wytrzyj ręką, aby wino rozprowadziło się na powierzchni. Zwiń w rolkę.
wyciśnij sok z cytryny i limonki, wymieszaj wszystkie przyprawy.
polej nogi kurczaka marynatą, włóż do celofanu.pakiet i do lodówki na godzinę.
lukier: wymieszaj wszystkie składniki i odłóż na bok.
pokrój główkę czosnku (całą wiązkę) na pół, usuwając z niej pierwszą skórkę.
włóż udka z kurczaka do formy, Dodaj do nich czosnek, dodaj trochę marynaty. Przykryj folią i podgrzaną do 180 gr. piekarnik z trybem konwekcji grillowej (jeśli nie, to tryb normalny) przez pół godziny. Zdejmij folię i pozostaw na 20 minut, podnosząc Tempo. do 200.
przenieś udka z kurczaka z czosnkiem na ruszt. Przykryj mieszanką glazury pędzlem i schowaj pod grillem na 10 minut.
SOS: wcześniej ugotuj bulion z kurczaka. Wlać do rondla i zagotować. Wlać śmietanę, sól, pieprz, gotować na gęsto. Jak tylko uzyskasz "płynną śmietanę", sos jest gotowy.
do dekoracji ugotowałem kaszę gryczaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g