są używane w prawie wszystkich kuchniach narodowych, aby słodkie i pikantne potrawy z limonki nabrały świeżego, kwaśnego smaku. Ostry smak limonek ożywia potrawy i dodaje im szczególnej pikanterii.
pachnąca Skórka z limonki ma dużą zawartość oleju. Jeśli gotujemy w domu, skórkę z limonki można zetrzeć lub usunąć obieraczką do warzyw. Aby to zrobić, możesz również użyć specjalnego urządzenia kulinarnego. Z jego pomocą ze skórki limonki powstają długie cienkie wstążki.
dodanie skórki z limonki do cukru da mu dodatkową głębię. Musisz odciąć skórkę dwóch limonek w cienkie paski i ubić w robocie kuchennym wraz z 500 g cukru. Następnie rozłóż masę na blasze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia. Następnie włóż do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Cukier limonkowy jest używany do pieczenia, do ozdabiania szklanek podczas przygotowywania koktajli lub po prostu dodawany do herbaty i napojów ziołowych.
zimą spożywanie limonki jest szczególnie dobre dla organizmu. Zawiera dużą ilość witaminy C. Olej z limonki ma również właściwości bakteriobójcze.
przepisy na limonki są różnorodne, szczególnie w kuchni tajskiej i meksykańskiej. Limonki często można zastąpić cytrynami, jednak limonki mają mniej gorzki i bardziej aromatyczny smak. Świeżo wyciśnięty sok z limonki, jeśli zostanie spryskany
ananas
,
Mango
lub papaja, wydobywa smak tych owoców. Można również zauważyć, że sok z limonki jest szczególnie dobry w połączeniu z łososiem.
całe limonki można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Im cięższa limonka, tym bardziej soczysta. Wybierz najświeższe owoce i staraj się nie brać pomarszczonych, wysuszonych owoców. Świeże limonki nadają się do usuwania skórki, a ze starych owoców lepiej wycisnąć sok.
147 kcal
3 hours45 minutes
Przygotuj pyszny i oryginalny deser-zaskocz swoich bliskich! Deser z tapioki
146 kcal
20 minutes
Proste, szybkie i nadal bosko pyszne! Różowy łosoś na ruszcie na grillu to
154 kcal
2 hours10 minutes
Piecz udka z kurczaka bez problemu! A wynik zadowoli każdego!
161 kcal
5 hours
Zaskocz gości oryginalnym przepisem na wieprzowinę! NashaDasha autor przepisu
91 kcal
1 hour40 minutes
Pyszna dynia z orientalnymi przyprawami! Spróbuj!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Sałatki
- Mięso i produkty mięsne
- Półprodukty
- Warzywa
- Owoce jagody
- Słodkie
- Kasze i produkty zbożowe
- Dania z makaronem
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Liście kwiaty korzenie
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Kolendra
- Mięty
- Z papryką
- Trawa cytrynowa
- Dania z olejem roślinnym
- Z sok
- Kuchnia azjatycka
- Smażenie
- Na patelni
- Sałatka bez jajek
- Sałatka z ryżem
- Sałatki warzywne
- Sałatka z olejem roślinnym
- Sałatki bez majonezu
- Ciepła sałatka
- Sałatki z mięsem
- Z cielęciny
- Sos
- Z ogórków
- Z pomidora
- Z cebula
- Z limonki
- Bez jajek
- Cukier
- Kiełkujące ziarna
- Potrawy z makaronu