leniwe pierogi z dynią i mięsem mielonym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw musimy przygotować ciasto: w tym celu rozbijamy jajko do miski, mieszamy je z solą i zimną wodą.
przesiej mąkę do płynu i wymieszaj, bardzo dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Przykryj i odstaw na bok, przygotowując nadzienie.
2. Myjemy dynię i kroimy na małe kwadraty i mieszamy z mięsem mielonym. Dodaj przyprawy i sól do smaku. Wlej 3 łyżki.l wody.
3. Posyp stół mąką lub posmaruj olejem roślinnym. Rozwałkuj warstwę ciasta. Rozprowadzamy nadzienie i zwijamy w rolkę, bardzo dobrze ściskamy krawędź, aby cały sok pozostał w środku.
4. Nasmaruj dno podwójnego kotła olejem roślinnym i rozłóż rolkę, gotuj przez około godzinę, w zależności od mięsa mielonego.
5. Rozłóż na talerzu i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g