skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z twarogiem w powolnej kuchence? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Przetrzyj twaróg przez sito lub uderz blenderem w jednorodną masę. Dokładnie umyj jaja kurze. Weź śmietanę co najmniej 20% tłuszczu.
Krok 2:
Przenieś twaróg do odpowiedniego pojemnika, wbij do niego dwa jajka i dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę i cukier. Aby uzyskać smak, możesz dodać jedną łyżeczkę skórki cytryny, cukier waniliowy lub wanilinę na czubku noża. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą blendera lub miksera na gładką masę. Odłóż pojemnik z gotowym nadzieniem na bok i przygotuj ciasto.
Krok 3:
Jak zrobić ciasto z twarogiem? Odmierz wszystkie produkty wymienione w przepisie. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, od tego będzie zależeć blask przyszłego ciasta. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Krok 4:
Masło stopiłam w kuchence mikrofalowej. Ale możesz stopić w misce multicookera, włączając tryb pieczenia. Gdy masło się rozpuści, nasmaruj dno i boki pojemnika, resztę wlej do pojemnika.
Krok 5:
W odpowiednim pojemniku połącz dwa jajka i cukier za pomocą miksera stojącego. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 6:
Dodaj śmietanę i roztopione masło (około 1 stół. pozostaw łyżkę oleju, aby nasmarować miskę multicookera). Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 7:
Teraz dodaj sodę, przesiej kakao. Wymieszać. Dodaj mąkę w częściach, dokładnie mieszając mikserem lub widelcem. Mąka różni się właściwościami, dlatego może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 8:
Ciasto powinno być jednorodne, gładkie, jak gęsta śmietana.
Krok 9:
Dno i boki miski multicookera posmaruj masłem.
Krok 10:
Wlej ciasto czekoladowe do miski i spłaszcz powierzchnię silikonową szpatułką.
Krok 11:
Na wierzch ciasta ułóż nadzienie twarogowe i delikatnie rozprowadź na całej powierzchni. Upiecz ciasto, włączając tryb Pieczenie. W moim powolnym szybkowarze ciasto było gotowe w 80 minut. Patrzysz na swoją technikę, biorąc pod uwagę jej cechy. Gdy zabrzmi sygnał, nie otwieraj pokrywy multicookera. Włącz tryb ogrzewania na 20 minut, po czym można wyjąć ciasto z twarogiem.
Krok 12:
Ciasto z twarogiem w powolnej kuchence posyp cukrem pudrem. Udekoruj według własnych upodobań, na przykład świeżymi liśćmi mięty, jagodami. Lub posyp gorzką czekoladę na wierzchu. Z herbatą, kawą, kakao lub ciepłym mlekiem jest pyszne!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g