ciasto z twarogiem w powolnej kuchence

przewiewny, pachnący, pyszny, na herbatę w dni powszednie i święta! Ciasto z twarogiem w powolnej kuchence to świetna alternatywa dla zapiekanki z twarogiem. Przepis jest prosty. Wystarczy wymieszać składniki, a powolna kuchenka z łatwością poradzi sobie z resztą! Ciasto twarogowe o smaku czekoladowym z pewnością zachwyci Twoich bliskich!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 58 % 29 g
248 kcal
IG: 3 / 7 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem w powolnej kuchence? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Przetrzyj twaróg przez sito lub uderz blenderem w jednorodną masę. Dokładnie umyj jaja kurze. Weź śmietanę co najmniej 20% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś twaróg do odpowiedniego pojemnika, wbij do niego dwa jajka i dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę i cukier. Aby uzyskać smak, możesz dodać jedną łyżeczkę skórki cytryny, cukier waniliowy lub wanilinę na czubku noża. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą blendera lub miksera na gładką masę. Odłóż pojemnik z gotowym nadzieniem na bok i przygotuj ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem? Odmierz wszystkie produkty wymienione w przepisie. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, od tego będzie zależeć blask przyszłego ciasta. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło stopiłam w kuchence mikrofalowej. Ale możesz stopić w misce multicookera, włączając tryb pieczenia. Gdy masło się rozpuści, nasmaruj dno i boki pojemnika, resztę wlej do pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiednim pojemniku połącz dwa jajka i cukier za pomocą miksera stojącego. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę i roztopione masło (około 1 stół. pozostaw łyżkę oleju, aby nasmarować miskę multicookera). Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj sodę, przesiej kakao. Wymieszać. Dodaj mąkę w częściach, dokładnie mieszając mikserem lub widelcem. Mąka różni się właściwościami, dlatego może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być jednorodne, gładkie, jak gęsta śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dno i boki miski multicookera posmaruj masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto czekoladowe do miski i spłaszcz powierzchnię silikonową szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch ciasta ułóż nadzienie twarogowe i delikatnie rozprowadź na całej powierzchni. Upiecz ciasto, włączając tryb Pieczenie. W moim powolnym szybkowarze ciasto było gotowe w 80 minut. Patrzysz na swoją technikę, biorąc pod uwagę jej cechy. Gdy zabrzmi sygnał, nie otwieraj pokrywy multicookera. Włącz tryb ogrzewania na 20 minut, po czym można wyjąć ciasto z twarogiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto z twarogiem w powolnej kuchence posyp cukrem pudrem. Udekoruj według własnych upodobań, na przykład świeżymi liśćmi mięty, jagodami. Lub posyp gorzką czekoladę na wierzchu. Z herbatą, kawą, kakao lub ciepłym mlekiem jest pyszne!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy