Klasyczny biszkopt w powolnej kuchence na proszku do pieczenia

świetny przepis na zrobienie klasycznego biszkoptu w powolnej kuchence. Pieczenie w powolnej kuchence zawsze działa.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 44 g
264 kcal
IG: 16 / 2 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka przez 5 minut z małą prędkością, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie zwiększ prędkość do maksymalnej i ubij masę jajeczną przez kolejne 10-15 minut. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, przesiej mieszaninę 2-3 razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czas ubijania masy jajecznej zależy od masy miksera, ale powinna być masa powietrza, która stała się biała i kilkakrotnie zwiększyła objętość. Jeśli przesuniesz palcem, a bruzda nie zniknie, masa jest wystarczająco ubita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do masy jajecznej dodaj mieszankę mąki w kilku porcjach, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Bardzo ważne jest zachowanie struktury powietrza ubitej masy. Gotowe ciasto jest lekkie i kremowe. Włącz powolną kuchenkę w trybie "podgrzewania", włóż kawałek masła. Gdy masło się rozpuści, posmaruj nim dno i boki miski.Wlej gotowe ciasto do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec biszkopt w trybie & quot; pieczenie & quot; 50 minut. Po sygnale zakończenia programu pokrywa nie została otwarta, pozostawiona na "podgrzaniu" na 15 minut. Okazało się, że to za mało. Dodał kolejne 20 minut na & quot; pieczenie & quot;. Wyjmujemy miskę biszkoptu z multicookera i odstawiamy na 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć biszkopt na ruszt i pozwól mu ostygnąć. Wysokość - 10 cm! Zasadniczo możesz jeść gotowy biszkopt i tak dalej. Ciasto w powolnej kuchence piecze się równomiernie, nie wysycha i nie pali się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podzieliłem na pół, posmarowałem dolne ciasto kremem waniliowym i pokryłem polewą czekoladową na wierzchu. Okazało się eleganckie i bardzo smaczne.

gotowy biszkopt można ułożyć kremem, dżemem, syropem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy