skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lody w solonym karmelu? Najpierw przygotuj sos karmelowy. Jak zrobić sos? Wlej 60 gramów cukru na patelnię z grubym dnem, umieść na średnim ogniu i zacznij podgrzewać. Okresowo mieszaj drewnianą łyżką, aż cukier granulowany zacznie się topić. Jak tylko to się stanie, przestań mieszać, potrząśnij patelnią z zawartością 2-3 razy w tym procesie, aż karmel stanie się bursztynowy.
Krok 2:
Wlej 120 ml ciepłej śmietany do powstałego karmelu i delikatnie wymieszaj mieszaninę drewnianą szpatułką. Zawartość patelni będzie mocno bulgotać, więc musisz pracować bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Gotuj sos karmelowy, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodaj sól, delikatnie wymieszaj i pozostaw karmel do ostygnięcia.
Krok 3:
Teraz idź na lody. W rondlu lub rondlu połącz pozostałą ciężką śmietanę (300 ml) i cukier granulowany (25 g). Wymieszaj składniki. Umieść patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Ubij żółtka z pozostałym cukrem (25 gr) i odrobiną wanilii. Białka nie są używane w tym przepisie. Możesz z nich zrobić bezę.
Krok 4:
Następnie w kilku seriach (co najmniej 3-4) wlej świeżo ubitą mieszankę żółtka do gorącej śmietany, za każdym razem mieszając całą zawartość rondla. Ponownie podpal patelnię z kremową mieszanką i ciągle mieszając gotuj przez kilka minut. Uwaga! Zawartość patelni w żadnym wypadku nie powinna się zagotować. Aby to zrobić, najlepiej użyć termometru kulinarnego, temperatura gotowej mieszanki powinna wynosić 85°C.
Krok 5:
Odcedź powstałą mieszaninę przez sito.
Krok 6:
Wymieszaj miksturę z domowym solonym karmelem i ostudź. Aby to zrobić, przenieś lody do pojemnika i włóż do zamrażarki. Od czasu do czasu wyjmuj pojemnik i mieszaj jego zawartość — pomoże to uniknąć tworzenia kryształków lodu. W ten sposób doprowadź lody do pełnego ugotowania. Podawaj lody do stołu. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g