skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Uszy wieprzowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę.
Krok 2:
W razie potrzeby przypalamy uszy. Dobrze je czyścimy i myjemy w gorącej bieżącej wodzie. Nacinamy małżowiny uszne i dokładnie myjemy tam wszystkie loki. Napełnij zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i sól i gotuj przez około jedną do dwóch godzin na średnim ogniu. Ale to wszystko" O & quot;. Jak określić gotowość uszu? Skóra powinna stać się miękka, ale jeszcze nie odchodzić od chrząstki. Nie przegap tej chwili! W przeciwnym razie galaretka może się okazać
Krok 3:
Wyjmij ugotowane uszy z bulionu i pozostaw do ostygnięcia. Innym sposobem sprawdzenia gotowości uszu wieprzowych jest to, że jeśli są przekłute luźno widelcem, uszy są ugotowane. Uszy powinny całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie zaczną się później sklejać.
Krok 4:
Schłodzone uszy wieprzowe kroimy w cienkie paski.
Krok 5:
Do pokrojonych uszu dodaj cukier, sos sojowy, kolendrę, którą można zastąpić przyprawą do koreańskiej marchwi.
Krok 6:
Wyciśnij czosnek przez prasę lub pokrój go bardzo drobno, dodaj ostrą czerwoną paprykę mieloną lub świeżą. Jeśli umieścisz świeże, zacznij od ćwiartki strąka, lepiej dodać później. Pokrój go bardzo drobno.
Krok 7:
Dodaj ocet jabłkowy lub ryżowy i wymieszaj. Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej uszy wieprzowe. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i wyślij do marynowania w lodówce na jeden dzień.
chcę podzielić się moją obserwacją: przepis wskazuje pół szklanki oleju roślinnego. Jak dla mnie, to dużo i ostatecznie okazuje się bardzo tłuste: uszy pływają prosto w oleju roślinnym. Zmniejszyłem ilość oleju roślinnego o połowę, czyli ćwierć szklanki lub 50 mililitrów. Aby uszy wieprzowe były całkowicie marynowane, okresowo je mieszałem, aby wszystkie kawałki były w marynacie. W rezultacie moje uszy wieprzowe nie były zbyt tłuste i nie musiałem wlewać tyle oleju roślinnego do kanalizacji. Po co rozrzucać produkty na próżno.
to danie nadaje się na lunch, kolację lub przekąskę. Można go podawać znajomym do piwa, a na świątecznym stole ta przekąska znajdzie swoje miejsce.
Chciałbym również zauważyć, że uszy wieprzowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawierają kolagen, który pomaga naszemu organizmowi być młodym i zdrowym.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Uszy wieprzowe - 211 kcal/100g