skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy robić ciasto od biszkoptu. Przygotuj produkty.
Krok 2:
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Jajko z cukrem należy ubić mikserem, aż wybieli się i podwoi objętość.
Krok 4:
Wlej jajko do mieszanki mąki i wymieszaj delikatnymi ruchami. Nie okazuje się dużo ciasta, ale potrzebujemy ciasta, które nie jest duże.
Krok 5:
Weź naczynie do pieczenia o średnicy 18 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj.
Krok 6:
Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Następnie ostudzić.
Krok 7:
Następnie przygotuj warstwę wiśni. Od razu radzę zwiększyć ilość cukru, wiśnie są najczęściej bardzo kwaśne.
Krok 8:
Rozmrożone wiśnie wraz z sokiem przebijamy blenderem zanurzeniowym, dodajemy wodę.
Krok 9:
Dodaj cukier i skrobię do puree wiśniowego, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę. Podczas gotowania mieszamy masę, aby się nie przypaliła. Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj galaretkę wiśniową w proszku, wymieszaj.
Krok 11:
Przykryj folią spożywczą od końca do końca, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 12:
Ubij ciężką śmietanę na puszystą masę. Dodaj do schłodzonego puree wiśniowego, wymieszaj.
Krok 13:
Ściany formy z herbatnikiem pokrywamy folią spożywczą. Wlej masę wiśniową na biszkopt. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 14:
Przygotuj kremową warstwę.
Krok 15:
Napełnij żelatynę wodą, pozostaw do spęcznienia na 30 minut.
Krok 16:
Opuchniętą żelatynę kładziemy na małym ogniu. Ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ale w żadnym wypadku nie gotujemy, w przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące. Ochładzać.
Krok 17:
Ubij śmietanę z cukrem na mocne szczyty.
Krok 18:
Dodaj żelatynę do śmietany. Dobrze wymieszaj.
Krok 19:
Wlej kremową masę na zamrożoną warstwę wiśni. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 20:
Aby udekorować ciasto, rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Możesz w łaźni wodnej, możesz w kuchence mikrofalowej. Po prostu włożyłem czekoladę do torby i zanurzyłem w gorącej wodzie. Za pomocą torby lub torby cukierniczej, jak w moim przypadku, rysujemy tarczę czekoladą. Najpierw wykonaj rysunek na papierze. Przykryj papier folią spożywczą na wierzchu i musisz na nim narysować. Gotowy rysunek jest chłodzony lub lepiej zamrażany.
Krok 21:
Uwolnij gotowe ciasto z formy. Ostrożnie przenieś czekoladowe cyfry i strzałki na wierzch ciasta. Udekoruj krawędzie według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g