skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę ryżową z suszonymi morelami? Przygotuj jedzenie. Oprócz suszonych moreli można użyć innych suszonych owoców, są one również bogate w różne przydatne substancje. W razie potrzeby, jeśli chcesz, aby gotowe danie było mniej kaloryczne, możesz ugotować owsiankę tylko w wodzie. Ale mleczna owsianka ryżowa jest niewątpliwie smaczniejsza i zdrowsza.
Krok 2:
Ryż weź okrągły szlifowany, owsianka będzie wtedy bardziej lepka. Dokładnie spłucz ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta, aby usunąć wszelkie drobne pozostałości kurzu z kaszy.
Krok 3:
Również dokładnie opłucz suszone morele pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut, aby suszone owoce dobrze się gotowały na parze. Odcedź wodę, wysusz suszone morele ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Ryż włożyć do rondla, zalać gorącą wodą. Postaw na ogień. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie proporcje ryżu i płynu, aby owsianka była lepka, a ryż dobrze się ugotował. Na szklankę ryżu weź 2 szklanki wody i 1,5 szklanki mleka. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do smaku. Wymieszać. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę, przykrywając garnek pokrywką, około 20 minut. W tym czasie prawie cała ciecz powinna wyparować.
Krok 5:
Wlej mleko, wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj suszone morele i cukier do garnka z owsianką. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Wymieszaj i trzymaj owsiankę na ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie wyłącz ogień.
Krok 7:
Dodaj kawałek masła do garnka z ryżem. Przykryj patelnię pokrywką, zawiń w ciepły ręcznik i pozostaw na 15 minut "pod futrem".
Krok 8:
Owsianka jest gotowa. Rozłóż go na talerzach i podawaj, w razie potrzeby z kawałkami świeżych owoców, jagód, dżemu lub dżemu. Smacznego!
owsianka ryżowa jest kochana przez wielu, jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego, doskonale nasyca organizm, zapewniając mu energię przez długi czas. A Uzupełnienie owsianki ryżowej takim produktem jak suszone morele, bogate w pierwiastki śladowe i witaminy, które poprawiają pracę serca, jest szczególnie potrzebne osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g