skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki z czerwoną rybą i ogórkiem w domu? Przygotuj ryż do bułek. Użyj okrągłego ryżu lub specjalnego do sushi i bułek, ponieważ jest to ryż, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1. Przykryj garnek pokrywką i umieść go na WOW
Krok 2:
Zagotuj wodę (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż zwiększa objętość 2 razy.
Krok 3:
Teraz na osobnej patelni połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Umieść rondel, ale na wolnym ogniu i rozpuść cukier i sól w occie, nie doprowadzając zawartości kadzi do wrzenia.
Krok 4:
Weź drewniany pojemnik, wytrzyj go mokrymi ręcznikami papierowymi. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do samego pojemnika. Przenieś ugotowany ryż do tego pojemnika. Na drewnianej łyżce stopniowo wlewaj gotową mieszaninę octu, a następnie ostrożnie wlej tę mieszaninę do ryżu cienkim strumieniem na całym ryżu z łyżki. Drewnianą szpatułką delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem. Następnie całkowicie ostudź ryż, przykrywając miskę mokrym ręcznikiem.
Krok 5:
Bambusowa mata do formowania rolek owinąć folią spożywczą. Zapewnia to wysoki stopień higieny i ma na celu wygodną pracę, nic się do niego nie przyklei, a mata pozostanie czysta. Również użycie folii spożywczej jest okazją do przedłużenia żywotności maty bambusowej. Chroni jego wnikanie między pręty ryżu i nadzienia, pozwala rzadziej zwilżać matę.
Krok 6:
Wstępnie pokrój arkusz nori nożyczkami na dwie równe części. Połóż kawałek nori błyszczącą stroną do dołu na macie. Przygotuj płyn do zwilżania rąk. Aby to zrobić, wlej kęs ryżu i wodę w stosunku 1:3 do małej miski. Zwilżając ręce w takim roztworze, wygodnie będzie pracować z ryżem. Lepiej jest używać przefiltrowanej wody, ponieważ trafia ona bezpośrednio do produktu konsumpcyjnego bez dalszej obróbki cieplnej.
Krok 7:
Namocz ręce w przygotowanym płynie octowym, weź 150 gramów ryżu i połóż go na nori. Spłaszcz ryż rękami na całej powierzchni liścia alg, tak aby z jednej strony (która jest dalej) ryż wystawał 1 cm za nori, z drugiej strony (która jest bliżej), wręcz przeciwnie, ryż powinien być mniejszy o 1 cm.
Krok 8:
Odwróć nori z ryżem tak, aby błyszcząca strona była na górze, a ryż na dole. Weź torebkę z ciastem i napełnij ją serkiem śmietankowym. Jeśli używasz, odetnij dziobek przy saszetce. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie sera z lodówki, aby łatwiej było z nim pracować. Pokrój ogórek w długie paski. Teraz napełnij rolkę nadzieniem. Wyciśnij dwa paski miękkiego serka śmietankowego na arkusz wodorostów, połóż paski świeżego soczystego ogórka na wierzchu.
Krok 9:
Następnie zacznij delikatnie zwijać rolkę od siebie, aby ryż z wystającej krawędzi połączył się z ryżem na nori. Jednocześnie naciśnij rolkę matą, nadając jej tak znajomy kształt rolek. Zablokuj okrągły przekrój rolki i rozłóż. Kładąc również rolkę na krawędzi, podważ jej bok. Zrób to z dwóch stron.
Krok 10:
Połóż czerwoną rybę na ryżu. Za pomocą maty bambusowej ponownie ściśnij rolkę, podważ ją. W ten sposób będzie gęsty, a kawałki ryby będą dobrze przylegać do rolki. Ponieważ użyłem ryby do krojenia, nie musiałem jej już kroić. Jeśli używasz kawałka, wyciągnij wszystkie kości i pokrój je na prostokątne plastry, aby można je było przykryć Filadelfią.
Krok 11:
Połóż gotową Filadelfię na planszy. Podczas krojenia bułek zwilż nóż w roztworze octu. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do noża, a rolki nie odkształcają się podczas krojenia. Weź ostry nóż i pokrój rolkę na pół. Połącz dwie połówki rolki i ponownie pokrój na pół. I ponownie pokrój każdą połowę. Tak więc na wyjściu okazuje się 1 porcja Filadelfii - 8 bułek. Podawaj bułki z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal / 100g