najprostszy barszcz z burakami i kapustą chudy

najsmaczniejsze, ze zwykłych potraw, na każdy dzień! Bardzo prosty barszcz z burakami i kapustą gotuje się na wodzie, bez mięsa. Przygotowanie zajmie około 40 minut. Możesz podawać go ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. Jest niesamowicie pyszny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
32 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować najprostszy barszcz z burakami i kapustą? Przygotuj jedzenie. Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Usuń górne liście z kapusty. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pomidorami we własnym soku, mieląc je blenderem w puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj białą kapustę lub pokrój w kostkę, kto lubi. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Z papryki usuń łodygę z nasionami i pokrój w cienkie paski. Możesz wziąć słodką paprykę w dowolnym kolorze, moja jest czerwona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Możesz kroić marchewki i buraki nożem zamiast je pocierać-to kwestia gustu. Wolę nie tracić czasu na krojenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i ułóż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż warzywa na małym ogniu, mieszając, około 5 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starte buraki do warzyw na patelni. Wymieszać. Zawsze wkładam trochę cukru do smażenia, ale to kwestia gustu. Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw. Dobrze wymieszaj. Jeśli twoja pasta pomidorowa jest bardzo gęsta, wlej trochę wody na patelnię. Wystarczy kilka łyżek stołowych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Podczas duszenia wymieszaj warzywa, upewnij się, że się nie przypalą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia warzyw podpal garnek z wodą. Niech się zagotuje. Wrzuć kapustę do wrzącej wody, a następnie po chwili (po 5 minutach) ziemniaki. Sól do smaku. Gotuj warzywa przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po zakończeniu smażenia dodaj go do barszczu. Wymieszać. Natychmiast zmieni kolor na piękny czerwony. Dodaj posiekane warzywa, zagotuj i natychmiast wyłącz kuchenkę. Podczas gotowania bogaty kolor barszczu jest tracony. Przykryj garnek pokrywką, pozwól zupie zaparzyć się, a wtedy okaże się jeszcze smaczniejsza. Smacznego!

Barszcz okazał się bogaty, zarówno pod względem koloru, jak i smaku, mimo że był gotowany na wodzie. Pamiętaj, aby dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany podczas serwowania i posiekane świeże zioła.
aby zupa miała ten sam czerwony kolor, nie gotuj jej podczas podgrzewania, a jedynie doprowadzaj do stanu gorącego.
Kolor Czerwony barszczu zależy od odmiany buraków, a także od ilości kwasu w zupie. Pomidor lub pasta pomidorowa może działać jako utleniacz, jak w tym przepisie, sok z cytryny lub ocet stołowy.
na samym końcu możesz dodać drobno posiekany czosnek do barszczu, wzmocni smak.
jeśli lubisz zupy mięsne, najpierw zagotuj bulion, a następnie postępuj zgodnie z tymi samymi krokami z przepisu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy