skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z grzybami i cebulą? Przygotuj główne składniki: kaszę gryczaną i grzyby. Aby owsianka była smaczniejsza, należy ją doprawić olejem-nie bez powodu mówi się: nie zepsujesz owsianki olejem. W naszym przypadku przygotowujemy chudą wersję, więc bierzemy olej słonecznikowy, a dla większego smaku smażymy w nim cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój również marchewki w kostkę lub kostki.
Krok 4:
Pokrój grzyby na kawałki (możesz wziąć dowolne: świeże, mrożone, suszone, w tym przypadku są to gotowane i mrożone grzyby miodowe). Pieczarki dostępne o każdej porze roku będą dobrze komponować się z kaszą gryczaną.
Krok 5:
Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę, dodaj marchewkę. Dusić do połowy.
Krok 6:
Dodaj ugotowane grzyby, smaż je z warzywami aż cała wilgoć wyparuje.
Krok 7:
Teraz dodaj umytą kaszę gryczaną. Lekko podsmaż razem z resztą składników i dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
Krok 8:
Kasza gryczana z grzybami, cebulą i marchewką jest gotowa - smaczna, satysfakcjonująca, szybka. smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaszę gryczaną można zastąpić dowolnym innym zbożem. Czas gotowania w tym przypadku może się zmienić w jednym lub drugim kierunku. Nie zapominaj, że niektóre zboża (na przykład jęczmień perłowy) wymagają wstępnego namaczania.
taka owsianka była przygotowywana podczas licznych postów z suszonymi lub świeżymi grzybami. Gotowanie nie jest trudne, szczególnie smaczna kasza gryczana jest uzyskiwana w rosyjskim piekarniku lub w piekarniku. Dlatego podczas gotowania na kuchence nie używaj silnego wrzenia-owsianka powinna okazać się krucha, duszna. Możesz podawać kaszę gryczaną z grzybami jako niezależne danie na obiad lub kolację lub możesz użyć jako złożonego przystawki do mięsa lub drobiu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g