skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj mięso. Do tej kiełbasy możesz wziąć gotowe mięso mielone, sam się nakręciłem. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, rozmrozić i podgrzać do miękkiego, plastycznego stanu.
Krok 2:
Przygotuj i odmierz przyprawy. Nie przewijałem czosnku z mięsem, ale drobno posiekałem jak smalec. Dodaj tłuszcz lub nie, zdecyduj sam, bez niego też będzie dobrze, ale dodaje soczystości i nie odczuwa tłuszczu. Smalec można dodać zarówno świeży, jak i lekko solony.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego, wygodnie jest mi to zrobić ręką, ale możesz też użyć miksera planetarnego lub innego urządzenia. Wprowadź czosnek, gałkę muszkatołową, mieszankę papryki, wędzoną paprykę, za każdym razem dobrze mieszając. Następnie dodaj sos sojowy, wymieszaj. Następnie posolić i wziąć pod uwagę, że sos sojowy jest również słony. Dodaj suchą żelatynę i dodaj smalec na końcu. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby smalec rozprowadził się bardziej równomiernie.
Krok 4:
Tak będzie wyglądać surowa masa kiełbasy. Jest dość gęsty, lepki i plastyczny.
Krok 5:
Złóż szynkę zgodnie z instrukcją. Szczelnie ściągnij dolną krawędź torby do pieczenia za pomocą klipsa lub zawiąż, umieść ją w cylindrze i bardzo mocno napełnij masą mięsną. Górna krawędź jest również niezawodnie związana, odetnij nadmiar objętości torby, aby nie przeszkadzać w zamknięciu cylindra. Konieczne jest przygotowanie wszystkiego tak, aby woda nie wnikała do środka i była schludna.
Krok 6:
Zamknij górną pokrywę bokami do góry, ale tak, aby szczeliny pokrywy nie pokrywały się ze szczelinami cylindra, ponieważ na górnej pokrywie szczeliny są przeznaczone do ucieczki pary. Pociągnij sprężyny wzdłuż prowadnic i pociągnij pokrywę, mocując krawędź boków.
Krok 7:
Załadowaną szynkę wkładamy do przestronnego rondla, wlewamy zimną wodę, aby była ukryta na dwóch palcach. Włączamy silne ogrzewanie, aby woda zaczęła się intensywnie nagrzewać, ale nie gotujemy.
Krok 8:
Zwiększ temperaturę do 80&039; i zmniejsz ogrzewanie do minimum. Kiełbasę należy gotować w temperaturze t 80&039; - 87&039; około 2-2,5 godziny, ponieważ w składzie jest dużo wołowiny, Inne mięso można gotować szybciej.
Krok 9:
Po odpowiednim czasie wyjmij szynkę i bez wyjmowania sprężyn pozwól jej ostygnąć w powietrzu do temperatury pokojowej, to około 4 godzin, a następnie włóż do lodówki na 5-6 godzin. I dopiero wtedy otwórz szynkę i wyjmij gotową kiełbasę domową. Będzie to niezwykły szarawy kolor, ale bardzo aromatyczny i o Smaku naturalnego mięsa. Przypomniało mi się prasowane mięso, ale o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie. Zaleca się przechowywanie do 3 dni, zjedzone wcześniej.
z tej liczby produktów uzyskano 770 gramów gotowej domowej kiełbasy.
do mięsa mielonego lub rozdrobnionego mięsa możesz dodać przyprawy według własnego uznania, a także dodać zioła, oliwki, warzywa, podroby.
dodanie soli azotynowej zachowa różowawy kolor mięsa, ale możesz obejść się normalnie.
gotowanie w szynce jest dość proste, nawet dla początkujących kucharzy, wystarczy wziąć pod uwagę, że mięso nie powinno szybko gotować, ale powoli marnieć.
główną zaletą domowej kiełbasy jest jej naturalność i zmienność.
Dodaj dowolne składniki do kompozycji i za każdym razem uzyskaj nowy, niepowtarzalny smak!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g