skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos do makaronu carbonara ze śmietaną? Odmierz potrzebne składniki. Do sosu najlepiej użyć niezbyt tłustego boczku. Mam węglan z małą warstwą tłuszczu. Żółtka muszą być świeże.
Krok 2:
Wybierz kształt krojenia boczku według potrzeb. Możesz pokroić w małe paski lub cienkie małe plasterki.
Krok 3:
Czosnek obrać, umyć. Nie zostawiam czosnku w sosie, więc pokroiłem go na cienkie talerze. Jeśli czosnek w sosie jest mile widziany, drobno posiekaj goździk.
Krok 4:
Zmiel parmezan na drobnej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż pokrojony boczek. Smaż boczek na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu, aż będzie lekko rumiany. Jeśli boczek jest zbyt tłusty, możesz pominąć olej lub dodać mniej.
Krok 6:
Umieść czosnek na patelni. Smaż boczek z czosnkiem, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, aby sos nabrał lekkiego pikantnego smaku. Usunąłem czosnek z patelni. W razie potrzeby drobno posiekany czosnek można pozostawić w sosie.
Krok 7:
W odpowiedniej wielkości misce ubij żółtka. Aby to zrobić, użyj trzepaczki lub widelca.
Krok 8:
Połącz żółtka ze śmietaną, ubij do uzyskania gładkości.
Krok 9:
Przełóż żółtka ze śmietaną na osobną patelnię. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do lekkiego zgęstnienia. Bardzo ważne jest, aby robić to na małym ogniu. W wysokich temperaturach żółtka i śmietana mogą się zsiadać, w sosie pojawią się grudki, co zepsuje jego wygląd i smak.
Krok 10:
W zagęszczonej mieszance ułożyć smażony boczek, wymieszać.
Krok 11:
Dodaj starty ser do sosu. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę do całkowitego stopienia sera. W razie potrzeby posolić sos, dodać czarny pieprz. Nie soliłem, ponieważ makaron gotuje się w słonej wodzie, a parmezan nadaje sosowi słono-wyspiarski smak.
Krok 12:
Sos do makaronu carbonara jest gotowy. Konsystencja powinna być jak niezbyt gęsta śmietana. Jeśli użyto kremu o mniejszej zawartości tłuszczu, sos może okazać się mniej gęsty. Gęstość można regulować, dodając więcej sera. Wręcz przeciwnie, jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć go gorącą wodą, w której gotowano makaron.
Krok 13:
Równolegle ugotowany makaron na gorąco włożyć do sosu, wymieszać i od razu podać, posypać drobno posiekanymi ziołami i startym parmezanem. Smacznego!
jeśli chcesz uzupełnić SOS przyprawami lub aromatycznymi ziołami, dodaj je umiarkowanie, aby nie przerwać delikatnego smaku samego sosu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal / 100g