kremowy sos do makaronu carbonara

delikatny, o wyraźnym smaku, popularny nie tylko we Włoszech! Sos do makaronu carbonara ze śmietaną jest przygotowywany w dość prosty i prosty sposób. Ale wciąż są pewne subtelności, które pozwolą ci uzyskać absolutnie bezbłędny, bardzo smaczny i delikatny sos. Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością docenią!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 6 % 2 g
378 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos do makaronu carbonara ze śmietaną? Odmierz potrzebne składniki. Do sosu najlepiej użyć niezbyt tłustego boczku. Mam węglan z małą warstwą tłuszczu. Żółtka muszą być świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz kształt krojenia boczku według potrzeb. Możesz pokroić w małe paski lub cienkie małe plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, umyć. Nie zostawiam czosnku w sosie, więc pokroiłem go na cienkie talerze. Jeśli czosnek w sosie jest mile widziany, drobno posiekaj goździk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel parmezan na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż pokrojony boczek. Smaż boczek na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu, aż będzie lekko rumiany. Jeśli boczek jest zbyt tłusty, możesz pominąć olej lub dodać mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść czosnek na patelni. Smaż boczek z czosnkiem, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, aby sos nabrał lekkiego pikantnego smaku. Usunąłem czosnek z patelni. W razie potrzeby drobno posiekany czosnek można pozostawić w sosie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W odpowiedniej wielkości misce ubij żółtka. Aby to zrobić, użyj trzepaczki lub widelca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz żółtka ze śmietaną, ubij do uzyskania gładkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż żółtka ze śmietaną na osobną patelnię. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do lekkiego zgęstnienia. Bardzo ważne jest, aby robić to na małym ogniu. W wysokich temperaturach żółtka i śmietana mogą się zsiadać, w sosie pojawią się grudki, co zepsuje jego wygląd i smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W zagęszczonej mieszance ułożyć smażony boczek, wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj starty ser do sosu. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę do całkowitego stopienia sera. W razie potrzeby posolić sos, dodać czarny pieprz. Nie soliłem, ponieważ makaron gotuje się w słonej wodzie, a parmezan nadaje sosowi słono-wyspiarski smak.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sos do makaronu carbonara jest gotowy. Konsystencja powinna być jak niezbyt gęsta śmietana. Jeśli użyto kremu o mniejszej zawartości tłuszczu, sos może okazać się mniej gęsty. Gęstość można regulować, dodając więcej sera. Wręcz przeciwnie, jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć go gorącą wodą, w której gotowano makaron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równolegle ugotowany makaron na gorąco włożyć do sosu, wymieszać i od razu podać, posypać drobno posiekanymi ziołami i startym parmezanem. Smacznego!

jeśli chcesz uzupełnić SOS przyprawami lub aromatycznymi ziołami, dodaj je umiarkowanie, aby nie przerwać delikatnego smaku samego sosu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal / 100g

Podobne przepisy