rosół z kurczaka z makaronem

niesamowicie smaczny, jasny i bogaty, dla całej rodziny! Rosół z kurczaka z makaronem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można go podać na rodzinny lunch przed podaniem głównych gorących dań. To lekka, bogata zupa, którą możesz karmić małe dzieci.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 7 % 1 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować rosół z kurczaka z makaronem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Do przygotowania bulionu można użyć całego kurczaka lub jego poszczególnych części, takich jak: piersi, nogi, uda, skrzydła i tak dalej. Wolę gotować bulion z kurczaka z zupą lub koguta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc wypatrosz kurczaka, obierz go z piór i przypal. Dokładnie umyj tuszę. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Wyślij kurczaka i warzywa do garnka. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Przy silnym płomieniu zagotuj zawartość garnka, Usuń powstałą pianę, zmniejsz kuchenkę do umiarkowanego i gotuj bulion, aż kurczak będzie ugotowany z lekko otwartą pokrywką. Czas gotowania zależy od używanych części ptaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kurczaka z bulionu. Usuń również cebulę i marchewkę z patelni. Następnie bulion można wykorzystać tak, jak jest lub dodać trochę warzyw, aby uzyskać jasność i smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykle dodaję małe marchewki, wstępnie pokrojone w cienkie kółka, półkola lub kostki. Również dla smaku możesz pokroić ćwiartkę małej cebuli tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij warzywa do wrzącego bulionu i trzymaj na umiarkowanym ogniu przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj makaron i sól do smaku do garnka. Pozostaw wszystkie składniki do całkowitego ugotowania. Mam mały wermiszel, więc dodaję go, natychmiast wyłączam ogień i zostawiam na gorącym piecu pod zamkniętą pokrywką na 5-10 minut. W tym czasie makaron jest w pełni ugotowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania dodaj do garnka posiekane zioła i zmielony pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaoferuj każdemu w naczyniu z bulionem kawałki kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz również podać zupę z gotowanym jajkiem(każdy w półmisku jajka). W takim przypadku otrzymasz bardziej satysfakcjonujące pierwsze danie.

czas gotowania bulionu zależy od używanych części kurczaka. Na przykład nogi i uda zakupionego lub domowego drobiu brojlerów będą gotowe za 30-40 minut, pierś zostanie ugotowana w 20-30 minut. Zupa z kurczaka lub koguta gotuje się znacznie dłużej. Gotuję bulion z kurczaka nioski przez około 2 godziny, więc okazuje się jasny, bogaty z pięknym apetycznym odcieniem. 


smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy