skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować rosół z kurczaka z makaronem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Do przygotowania bulionu można użyć całego kurczaka lub jego poszczególnych części, takich jak: piersi, nogi, uda, skrzydła i tak dalej. Wolę gotować bulion z kurczaka z zupą lub koguta.
Krok 2:
Więc wypatrosz kurczaka, obierz go z piór i przypal. Dokładnie umyj tuszę. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Wyślij kurczaka i warzywa do garnka. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Przy silnym płomieniu zagotuj zawartość garnka, Usuń powstałą pianę, zmniejsz kuchenkę do umiarkowanego i gotuj bulion, aż kurczak będzie ugotowany z lekko otwartą pokrywką. Czas gotowania zależy od używanych części ptaka.
Krok 3:
Wyjmij kurczaka z bulionu. Usuń również cebulę i marchewkę z patelni. Następnie bulion można wykorzystać tak, jak jest lub dodać trochę warzyw, aby uzyskać jasność i smak.
Krok 4:
Zwykle dodaję małe marchewki, wstępnie pokrojone w cienkie kółka, półkola lub kostki. Również dla smaku możesz pokroić ćwiartkę małej cebuli tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Wyślij warzywa do wrzącego bulionu i trzymaj na umiarkowanym ogniu przez około pięć minut.
Krok 6:
Dodaj makaron i sól do smaku do garnka. Pozostaw wszystkie składniki do całkowitego ugotowania. Mam mały wermiszel, więc dodaję go, natychmiast wyłączam ogień i zostawiam na gorącym piecu pod zamkniętą pokrywką na 5-10 minut. W tym czasie makaron jest w pełni ugotowany.
Krok 7:
Pod koniec gotowania dodaj do garnka posiekane zioła i zmielony pieprz do smaku.
Krok 8:
Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości.
Krok 9:
Zaoferuj każdemu w naczyniu z bulionem kawałki kurczaka.
Krok 10:
Możesz również podać zupę z gotowanym jajkiem(każdy w półmisku jajka). W takim przypadku otrzymasz bardziej satysfakcjonujące pierwsze danie.
czas gotowania bulionu zależy od używanych części kurczaka. Na przykład nogi i uda zakupionego lub domowego drobiu brojlerów będą gotowe za 30-40 minut, pierś zostanie ugotowana w 20-30 minut. Zupa z kurczaka lub koguta gotuje się znacznie dłużej. Gotuję bulion z kurczaka nioski przez około 2 godziny, więc okazuje się jasny, bogaty z pięknym apetycznym odcieniem.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g