skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Żelatynę wlej 100 ml mleka i rozpal na wolnym ogniu. Rozgrzewamy się cały czas (!) mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i pozostaw do ostygnięcia. Ważne jest, aby żelatyna nie przylegała do ścian rondla, więc ciągle mieszaj.
Krok 3:
Zostawiamy kilka jagód do dekoracji, resztę ugniatamy.
Krok 4:
Delikatnie oddziel białko od żółtka i ubij w gęstą pianę.
Krok 5:
Połącz maliny, żółtko, cukier, śmietanę, pozostałe mleko (25 ml) i ubij mikserem.
Krok 6:
Następnie delikatnie wymieszaj z ubitym białkiem.
Krok 7:
Wprowadź schłodzone mleko z żelatyną.
Krok 8:
Ubijaj przez kolejne 15 sekund.
Krok 9:
Wlej powstałą masę do misek i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 10:
Dekorujemy zamrożony deser pozostawionymi jagodami i liśćmi melisy. Malinowy przysmak jest gotowy. Smacznego!
z truskawkami ten krem będzie również bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g