skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania pilawu.
Krok 2:
Ryż posortuj i bardzo dobrze spłucz zimną wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Woda powinna być całkowicie czysta. Następnie napełnij ryż czystą zimną wodą i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
W międzyczasie pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Marchewki lub zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie, długie kostki.
Krok 5:
Pokrój paprykę na mniej więcej takie same kawałki jak marchewka.
Krok 6:
Pokrój pomidory w małe kostki.
Krok 7:
Dobrze podgrzej kocioł na dużym ogniu. Wlej do niego olej i kalcynuj go przez kilka minut. Rzuć cebulę. Powinien natychmiast zacząć się smażyć, dlatego tak ważne jest, aby wszystko dobrze podgrzać. Smaż cebulę przez kilka minut, ciągle ją mieszając.
Krok 8:
Za cebulą Wrzuć marchewki. Nie zmniejszaj ognia. warzywa smażone na dużym ogniu są szczególnie aromatyczne. Piecz marchewki przez około dwie minuty. Nie zapomnij go wymieszać.
Krok 9:
Dodaj pieprz. Smaż wszystko razem przez około minutę.
Krok 10:
Odcedź ryż. Rozłóż go równomiernie na warzywach. Przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na kilka minut. Ryż w tym czasie wchłonie olej z warzyw, co pomoże mu stać się kruchym i Złotym w przyszłości.
Krok 11:
Napełnij ryż zimną wodą, aby przykryła go centymetrem. poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień do średniej wartości, przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na 5 minut.
Krok 12:
Po 5 minutach połóż pomidory, należy je równomiernie rozprowadzić na powierzchni ryżu. umieść również liść laurowy, sól i pieprz.
Krok 13:
Zmniejsz ogień, przykryj kocioł i pozwól pilawowi gotować przez kolejne 5 minut. W tym czasie woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Krok 14:
Wymieszaj gotowy pilaw i pozostaw go na chwilę pod przykryciem.
pilaw okazał się kruchy, pachnący, bardzo smaczny! Prawie taki sam jak prawdziwy pilaw z mięsem.
najsmaczniejszy pilaw uzyskuje się w kotle, nawet jeśli nie jest całkiem piękny, ale sprawdzony w czasie i płonący ogniem.
w Pilawie warzywnym można również umieścić inne warzywa-cukinię, bakłażan, zielony groszek, kukurydzę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g