skład / składniki
metoda gotowania
vomer jest dobry, ponieważ nie ma potrzeby czyszczenia łusek. Całe przygotowanie polega tylko na dokładnym umyciu ryby i wypatroszeniu. A potem musisz wypatroszyć tylko duże osoby. Małe ryby nie wymagają nawet patroszenia.
1. Więc moje ryby. Dokładnie umyć skrzela. Delikatnie osusz każdą rybę serwetkami.
2. Pocieramy vomery solą, wkładamy do emaliowanego pojemnika. Każdą warstwę dodatkowo posyp solą.
3. Pozostaw rybę do soli na dwie godziny. A po określonym czasie ryby myjemy pod bieżącą wodą, ponownie suszymy.
4. Na tym etapie musisz pozwolić, aby nadmiar wilgoci wyparował z ryby. Dlatego zawieszamy go na świeżym powietrzu w cieniu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Gaza chroni przed muchami.
5. Pozostaw womery na dwie godziny. W międzyczasie możesz przygotować wędzarnię: rozpalić ogień, podgrzać wędzarnię, przygotować zrębki.
6. Wysuszoną rybę układamy na ruszcie i umieszczamy ruszt w już przygotowanej wędzarni. Na tym etapie możesz dodać przyprawy i przyprawy do ryb. Ale jest pyszna i tak. Przykryj pokrywką.
7. Czas palenia zależy od siły ognia i wielkości samej ryby. Im mocniej się pali , tym szybciej ryba wędzi. Ale nie powinieneś się zbytnio spieszyć,ponieważ produkt może się ugotować, wysuszyć itp.
8. Mierzymy czas, wędzimy około 30-40 minut od momentu pojawienia się pierwszej mgły. Następnie podążamy za womerami. Powinny uzyskać piękny złoty kolor.
gotową rybę można natychmiast zjeść lub pozostawić na chwilę do zwietrzenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Vomer wędzony - 102 kcal/100g