Womer do piwa

najlepsza przekąska do piwa! Gotuj - nie pożałujesz! Womery są często używane jako przekąska do piwa. Tak, to klasyka gatunku! Na pytanie: co podać do piany? Odpowiedź jest zawsze gotowa: ryba! Vomer jest dobry w postaci suszonej, suszonej, wędzonej, ale jak chcesz go ugotować-i zawsze jest pyszny! Ten przepis opisuje metodę wędzenia ryb na gorąco. Do piwa dokładnie to, czego potrzebujesz! Proces wędzenia na gorąco jest znacznie szybszy niż wędzenie na zimno.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 18 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
81 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

vomer jest dobry, ponieważ nie ma potrzeby czyszczenia łusek. Całe przygotowanie polega tylko na dokładnym umyciu ryby i wypatroszeniu. A potem musisz wypatroszyć tylko duże osoby. Małe ryby nie wymagają nawet patroszenia.

1. Więc moje ryby. Dokładnie umyć skrzela. Delikatnie osusz każdą rybę serwetkami.

2. Pocieramy vomery solą, wkładamy do emaliowanego pojemnika. Każdą warstwę dodatkowo posyp solą.

3. Pozostaw rybę do soli na dwie godziny. A po określonym czasie ryby myjemy pod bieżącą wodą, ponownie suszymy.

4. Na tym etapie musisz pozwolić, aby nadmiar wilgoci wyparował z ryby. Dlatego zawieszamy go na świeżym powietrzu w cieniu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Gaza chroni przed muchami.

5. Pozostaw womery na dwie godziny. W międzyczasie możesz przygotować wędzarnię: rozpalić ogień, podgrzać wędzarnię, przygotować zrębki.

6. Wysuszoną rybę układamy na ruszcie i umieszczamy ruszt w już przygotowanej wędzarni. Na tym etapie możesz dodać przyprawy i przyprawy do ryb. Ale jest pyszna i tak. Przykryj pokrywką.

7. Czas palenia zależy od siły ognia i wielkości samej ryby. Im mocniej się pali , tym szybciej ryba wędzi. Ale nie powinieneś się zbytnio spieszyć,ponieważ produkt może się ugotować, wysuszyć itp.

8. Mierzymy czas, wędzimy około 30-40 minut od momentu pojawienia się pierwszej mgły. Następnie podążamy za womerami. Powinny uzyskać piękny złoty kolor.

gotową rybę można natychmiast zjeść lub pozostawić na chwilę do zwietrzenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Vomer wędzony - 102   kcal/100g

Podobne przepisy