marynowana kapusta jest szybka i łatwa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj kapustę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce, przełóż czosnek przez prasę do czosnku.
wymieszaj wszystkie warzywa i lekko ugniataj, aby kapusta dała sok.
mocno ubij powstałą mieszaninę do słoików.
przygotuj solankę. Aby to zrobić, zagotuj pół litra wody. Dodaj sól, cukier, przyprawy i olej słonecznikowy do wrzącej wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g