marynowane warzywa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
marynowane warzywa podawane są na Hawajach do każdego posiłku. Ale szczególnie lubią je z mięsem słodko-kwaśnym. Ponieważ same warzywa w tym przepisie kulinarnym są słodko-kwaśne. Oczywiście ta kombinacja jest dla amatora. Ktoś na przykład rozpoznaje tylko solone warzywa. Ale ten przepis ma prawo istnieć. Nawiasem mówiąc, zauważ, że Hawajczycy prawie nigdzie nie używają przypraw i spożywają bardzo mało zieleni.
rzepę i marchewkę kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. paprykę kroimy w paski o szerokości 5-7 mm i długości 5 cm.posiekane warzywa miesza się w osobnej misce z solą, można je nawet trochę potrząsnąć, ale tak, aby nie naruszać integralności kawałków. Pozostaw je na godzinę, aby płyn odpłynął. Myjemy warzywa i wyciskamy je jak najwięcej płynu. I wsypujemy je do słoika o takiej wielkości, aby do góry pozostało jeszcze trochę miejsca.
w małym rondlu gotuj cukier z octem, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie schłodź i wlej warzywa. Słoik z marynowanymi warzywami przechowujemy pod pokrywką w lodówce przez kilka dni.
rzepę i marchewkę kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. paprykę kroimy w paski o szerokości 5-7 mm i długości 5 cm.posiekane warzywa miesza się w osobnej misce z solą, można je nawet trochę potrząsnąć, ale tak, aby nie naruszać integralności kawałków. Pozostaw je na godzinę, aby płyn odpłynął. Myjemy warzywa i wyciskamy je jak najwięcej płynu. I wsypujemy je do słoika o takiej wielkości, aby do góry pozostało jeszcze trochę miejsca.
w małym rondlu gotuj cukier z octem, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie schłodź i wlej warzywa. Słoik z marynowanymi warzywami przechowujemy pod pokrywką w lodówce przez kilka dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g