świeże marynowane grzyby na zimę

pyszne grzyby, które na pewno będą potrzebne zimą!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
25 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 2 h

przepis kulinarny jest bardzo prosty. Jako dziewczyna pomogłem mojej babci marynować grzyby na zimę. Dziadek bardzo lubił marynowane grzyby babci, zawsze mówił, że jeśli nie ma ich na stole z jedzenia, pozostanie głodny.
do marynowania wybieram małe, mocne, piękne grzyby. Gotuję je przez około 20 minut, a następnie spłukuję, pozwalam spłynąć wodzie. Grzyby są przygotowane.
wodę, ocet i sól podpalam. Jak tylko marynata się zagotuje, dodaję przygotowane grzyby, które gotuję w marynacie przez kolejne 20-25 minut. 3-4 minuty przed końcem gotowania dodaję cukier, ziele angielskie i liść laurowy do marynaty. Pozostało niewiele, schłodzić marynatę z grzybami, po czym wyjąć liść laurowy (zrobił swoje), włożyć grzyby do pasteryzowanych słoików, zalać pozostałą marynatą, zwinąć pokrywką. Marynowane grzyby przygotowane w ten sposób przechowuję w piwnicy (można je przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, temperatura powietrza nie powinna być wyższa niż + 8 *C). Po miesiącu wyjmuję marynowane grzyby, wkładam je do durszlaka, odsączam marynatę, wkładam do miski z brzuchem, dekoruję cebulą pokrojoną w półpierścienie. Pyszne jedzenie jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy