skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc najpierw musisz posortować olej i oczyścić go z gruzu-piasku, cząstek brudu i igieł iglastych. Najlepiej po prostu spłukać grzyby w misce i zdjąć skórę z kapelusza. Wtedy łatwo i szybko pozbędziesz się brudu i zanieczyszczeń, które pozostaną na dnie pojemnika.
następnie umyte grzyby należy pokroić i włożyć do garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem, w którym jedzenie się nie przypala. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Możesz dodać trochę octu lub kwasu cytrynowego do wody, aby grzyby nie ciemniły podczas gotowania. Następnie wodę należy spuścić, wlać grzyby nową porcją osolonej wrzącej wody i gotować przez kolejne 15 minut.
teraz jest czas na przygotowanie marynaty. Odbywa się to w ten sposób. Na 1 litr wody musisz wziąć 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 8 groszków czarnego pieprzu, 3 groszki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę koperku, 1 ząbek czosnku, 1 goździk. Wszystko to należy podpalić i gotować przez pięć minut.
gotowe masło należy umieścić w wysterylizowanych słoikach i zalać marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami, pozwól im ostygnąć i zakręć pokrywkami, ale niezbyt mocno. Najlepiej przechowywać marynowane masło w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g