skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić heh z ryb po koreańsku w domu? Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i kości, dobrze umyj. Możesz użyć absolutnie każdej ryby, najważniejsze jest to, że jest świeża. W przepisie użyto łososia. Osusz filety ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby możesz zostawić rybę ze skórą lub ją usunąć. Z doświadczenia kawałki ze skórą okazują się smaczniejsze i bardziej soczyste, ale tutaj znowu kwestia gustu.
Krok 2:
Pokrój rybę na małe kawałki o wymiarach około 1 cm na 5 cm.
Krok 3:
Skrop octem i delikatnie dokładnie wymieszaj. Kawałki zaczną zmieniać kolor na biały, co sugeruje, że rozpoczął się proces marynowania. Wyjmij rybę do pojemnika na żywność, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz marchewki, cebulę i czosnek, spłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj koreańską marchewkę na koreańskiej tarce, aby sałatka wyglądała bardzo pięknie i apetycznie. Jeśli koreańska Tarka nie jest dostępna, możesz to zrobić normalnie (w tym przypadku warto użyć dużego cięcia.
Krok 5:
Pokrój cebule na pół, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie. Pozostaw około 20-30 gramów cebuli do smażenia (pokrój ją tak drobno, jak to możliwe).
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek. Wymieszaj przyprawy (3 rodzaje papryki) w małym pojemniku.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij tam połowę posiekanego czosnku i 20-30 gramów drobno posiekanej cebuli. Wymieszaj, pozostaw dosłownie na 3-5 sekund, w tym czasie cebula i czosnek staną się przezroczyste, a wrzący olej nasyci się aromatami.
Krok 8:
W dużym pojemniku wyślij marchewki i cebulę w półpierścienie. Sól, cukier i posyp przygotowaną mieszanką papryki. Następnie wlej gorący olej roślinny z czosnkiem i cebulą. Dodaj resztę posiekanego świeżego czosnku.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 10:
Wyjmij rybę z lodówki, spuść z niej powstały płyn.
Krok 11:
Dodaj warzywa do ryby, wszystko wymieszaj. Spróbuj soli i kwasu. Jeśli czegoś brakuje według Twojego gustu, dodaj brakujący składnik. Pozostaw sałatkę na około godzinę w lodówce.
Krok 12:
Przed podaniem ponownie wymieszaj sałatkę. Posyp świeżymi ziołami.
sałatka stanie się smaczniejsza i bardziej soczysta, jeśli pozostanie w lodówce przez noc. Ponadto, jeśli chcesz, przed podaniem sałatkę można posypać smażonym sezamem.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g