heh z ryb po koreańsku w domu

jasna i niesamowicie pyszna sałatka rybna! Pikantny, bogaty i zdrowy DIY Koreański he będzie wspaniałym dodatkiem do świątecznych potraw. Zmieniając ilość przypraw do smaku otrzymasz idealną sałatkę dla swojej rodziny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić heh z ryb po koreańsku w domu? Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i kości, dobrze umyj. Możesz użyć absolutnie każdej ryby, najważniejsze jest to, że jest świeża. W przepisie użyto łososia. Osusz filety ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby możesz zostawić rybę ze skórą lub ją usunąć. Z doświadczenia kawałki ze skórą okazują się smaczniejsze i bardziej soczyste, ale tutaj znowu kwestia gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na małe kawałki o wymiarach około 1 cm na 5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop octem i delikatnie dokładnie wymieszaj. Kawałki zaczną zmieniać kolor na biały, co sugeruje, że rozpoczął się proces marynowania. Wyjmij rybę do pojemnika na żywność, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz marchewki, cebulę i czosnek, spłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj koreańską marchewkę na koreańskiej tarce, aby sałatka wyglądała bardzo pięknie i apetycznie. Jeśli koreańska Tarka nie jest dostępna, możesz to zrobić normalnie (w tym przypadku warto użyć dużego cięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebule na pół, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie. Pozostaw około 20-30 gramów cebuli do smażenia (pokrój ją tak drobno, jak to możliwe).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek. Wymieszaj przyprawy (3 rodzaje papryki) w małym pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij tam połowę posiekanego czosnku i 20-30 gramów drobno posiekanej cebuli. Wymieszaj, pozostaw dosłownie na 3-5 sekund, w tym czasie cebula i czosnek staną się przezroczyste, a wrzący olej nasyci się aromatami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W dużym pojemniku wyślij marchewki i cebulę w półpierścienie. Sól, cukier i posyp przygotowaną mieszanką papryki. Następnie wlej gorący olej roślinny z czosnkiem i cebulą. Dodaj resztę posiekanego świeżego czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij rybę z lodówki, spuść z niej powstały płyn.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj warzywa do ryby, wszystko wymieszaj. Spróbuj soli i kwasu. Jeśli czegoś brakuje według Twojego gustu, dodaj brakujący składnik. Pozostaw sałatkę na około godzinę w lodówce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem ponownie wymieszaj sałatkę. Posyp świeżymi ziołami.

sałatka stanie się smaczniejsza i bardziej soczysta, jeśli pozostanie w lodówce przez noc. Ponadto, jeśli chcesz, przed podaniem sałatkę można posypać smażonym sezamem.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy