suszona pierś z kurczaka

doskonały przysmak mięsny w domu-to proste! Niesamowicie smaczne, pachnące i jasne w smaku suszone mięso uzyskuje się zgodnie z tym przepisem! Co więcej, możesz gotować nie tylko kurczaka, ale także kaczkę i królika. Spróbuj, okaże się za pierwszym razem, to na pewno!
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 48 % 12 g
107 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszone piersi? Wymieszaj wszystkie suche przyprawy z solą i cukrem. Zmiażdż jagody jałowca widelcem, aby wydobyć swój aromat i smak. Połącz sok i przyprawy i natrzyj pierś z kurczaka tą mieszanką. Możesz dodać 2-3 łyżki do soku z jagód. l. koniak, Armagnac lub sherry. Wyjmij piersi do plastikowego pojemnika, zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na jeden dzień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za dzień czeka nas taki obraz. Filet uwolnił sok i stał się gęstszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz piersi z nadmiaru soli pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikami, zawinąć w dowolne suche przyprawy: paprykę, mieloną paprykę, tymianek, rozmaryn, chmiel suneli i tak dalej. Zawaliłam kolendrę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawieś piersi na haczyku, sznurku, sznurku i zawieś na świeżym powietrzu. Najlepiej tam, gdzie nie będzie much i muszek. U mnie wisi na wentylowanym balkonie. Możesz nawet powiesić na oknie. I możesz po prostu suszyć w lodówce, owijając ją grubą szmatką, czasami wieszając, aby przewietrzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wynik zachwyci cię po 3-5-7 dniach, w zależności od pożądanego stopnia więdnięcia. Im dłużej wisi, tym gęstsze staje się mięso. Próbowałem już przez 5 dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przypomnę, że gotuję pierś z kaczki w podobny sposób, używam tylko mniej przypraw (jałowiec i pieprz), ponieważ jej smaku nie należy zapychać dużą ilością aromatów, w przeciwieństwie do kurczaka, który praktycznie nie ma jasnego smaku.

jestem wielkim miłośnikiem takich wędlin, uwielbiam Jamon, prosciutto, pancettę, bresaolę i wszelkiego rodzaju wędliny.
ale jak mówią, to nie bogowie palą garnki, więc w domu możesz zafundować sobie suszone mięso.
robię to od kilku lat, jest świetnym dodatkiem do talerza mięsnego, sałatek, pizzy lub jako samodzielna przekąska.
oczywiście jest to przepis na jesień, gdy temperatura powietrza spełnia wymagania suszenia. Zwykle wieszam mięso na balkonie od października, nie jest to wcale skomplikowany proces, a wynik jest doskonały.

dobrze umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy