dania z jagód jałowca
gotowanie w wielu kuchniach na świecie.
jagody jałowca od dawna uważane są za przyprawę myśliwych. Umiejętne gospodynie domowe z powodzeniem wykorzystywały je do moczenia mięsa zwierząt. Dzięki tej procedurze nabierała osobliwego smaku i delikatnego iglastego aromatu. Dziś często gotujemy w domu i używamy jagód jałowca jako przyprawy nie tylko do mięsa, ale także do szynki,
kiełbasy
i ryby. Jako przyprawa
przepisy z jagodami jałowca
zaleca się stosowanie Nie owoców, ale przygotowanych z nich
marynata
lub sos. Jałowiec dobrze komponuje się z kminkiem, majerankiem, rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Jałowiec jest również używany do zakwaszania kapusty, w którym to przypadku jego smak i aromat nabiera bogatszego i bogatszego odcienia.
surogat kawy jest wytwarzany z suszonych jagód jałowca w produkcji przemysłowej. Te pikantne jagody są również używane do aromatyzowania różnych napojów, zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych. Jagody jałowca nadają wódce, różnym koktajlom i napojom owocowym jasny i bogaty smak.
z dojrzałych, suchych owoców jałowca Wytwarza się również cukier jałowcowy. Świeże jagody są używane do produkcji syropu, marmolady i piernika.
używając jagód jałowca do gotowania, należy pamiętać, aby nie spożywać ich w dużych ilościach. Szybkość ich stosowania na kilogram mięsa to tylko 5-6 jagód. W dużych ilościach jagody te są niebezpieczne dla zdrowia. Ważne jest również, aby nie mylić jagód jałowca z trującymi jagodami innej rośliny - jałowca kozackiego. Wyróżniają się czarno-niebieskim kolorem i obecnością dwóch nasion wewnątrz płodu.
283 kcal
4 hours30 minutes
Niesamowicie aromatyczne włoskie danie! Gotuj i smakuj!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Mąka
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Alkohol
- Inne
- Czosnek
- Goździk
- Liść laurowy
- Jagody jałowca
- Gałka muszkatołowa
- Pietruszka
- Rozmaryn
- Seler
- Tymianek
- Ocet
- Dania z olejem roślinnym
- Zakupione wino
- Woda
- Kuchnia śródziemnomorska
- Smażenie
- Duszenie
- Na patelni
- Duszone warzywa
- Drugie z mięsa
- Z podrobów
- Z marchwi
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne