jajko-scotch w kokonie w jałowcowej mgle

danie urozmaiciło skromne jedzenie szkockich górali w dawnych czasach! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!! Danie jest bardzo efektowne, idealnie komponuje się z orzeźwiającymi owocowymi nutami białego wina. Jajko w kokonie upiekliśmy w grillu, ale w piekarniku okazały się doskonałe!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 61 % 23 g
węglowodany 5 % 2 g
323 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
ugotuj jajka w woreczku (żółtko powinno pozostać płynne-to ważne!). Natychmiast schłodź je w lodowatej wodzie, ostrożnie obierz je ze skorupy (nie uszkadzaj białka!) i osuszyć na ręczniku papierowym.
połącz mięso mielone z drobno startym czosnkiem i mielonymi przyprawami, dodaj sól, czarny pieprz. Mięso mielone podzielić na 4 części, z każdej uformować owalne ciasto o grubości około centymetra. Umieść jajko na środku każdego ciasta i przykryj mielonym mięsem, aby uzyskać kulkę z jajkiem w środku. Owinąć każdą taką piłkę paskami boczku zarówno wzdłuż, jak i w poprzek – we wszystkich kierunkach. Rezultatem powinno być coś w rodzaju kokonu z bekonu. Ważne jest, aby ostrożnie obchodzić się z jajkiem, aby nie uszkodzić skorupy białkowej wokół płynnego żółtka!
umieść w dowolnym żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180-200 * C.
tuż przed podaniem przekrój jajka na pół( w poprzek): żółtko powinno być płynne. Podawać z musztardą i chrzanem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy