jajko-scotch w kokonie w jałowcowej mgle
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
ugotuj jajka w woreczku (żółtko powinno pozostać płynne-to ważne!). Natychmiast schłodź je w lodowatej wodzie, ostrożnie obierz je ze skorupy (nie uszkadzaj białka!) i osuszyć na ręczniku papierowym.
połącz mięso mielone z drobno startym czosnkiem i mielonymi przyprawami, dodaj sól, czarny pieprz. Mięso mielone podzielić na 4 części, z każdej uformować owalne ciasto o grubości około centymetra. Umieść jajko na środku każdego ciasta i przykryj mielonym mięsem, aby uzyskać kulkę z jajkiem w środku. Owinąć każdą taką piłkę paskami boczku zarówno wzdłuż, jak i w poprzek – we wszystkich kierunkach. Rezultatem powinno być coś w rodzaju kokonu z bekonu. Ważne jest, aby ostrożnie obchodzić się z jajkiem, aby nie uszkodzić skorupy białkowej wokół płynnego żółtka!
umieść w dowolnym żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180-200 * C.
tuż przed podaniem przekrój jajka na pół( w poprzek): żółtko powinno być płynne. Podawać z musztardą i chrzanem.
połącz mięso mielone z drobno startym czosnkiem i mielonymi przyprawami, dodaj sól, czarny pieprz. Mięso mielone podzielić na 4 części, z każdej uformować owalne ciasto o grubości około centymetra. Umieść jajko na środku każdego ciasta i przykryj mielonym mięsem, aby uzyskać kulkę z jajkiem w środku. Owinąć każdą taką piłkę paskami boczku zarówno wzdłuż, jak i w poprzek – we wszystkich kierunkach. Rezultatem powinno być coś w rodzaju kokonu z bekonu. Ważne jest, aby ostrożnie obchodzić się z jajkiem, aby nie uszkodzić skorupy białkowej wokół płynnego żółtka!
umieść w dowolnym żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180-200 * C.
tuż przed podaniem przekrój jajka na pół( w poprzek): żółtko powinno być płynne. Podawać z musztardą i chrzanem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g