skład / składniki
metoda gotowania
przepis dotyczy 2-litrowych słoików.
1. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pokrój pomidory na plasterki, usuwając punkt mocowania łodygi. Obierz czosnek.
2. Na dnie sterylnych słoików umieść czosnek, czysty liść laurowy, czarny i ziele angielskie, ostrą paprykę (pokrojoną w pierścienie), a następnie warstwy pomidorów i cebuli. Na środku słoika zrób warstwę zieleni.
3. Do marynaty dodaj cukier i sól do wody, zagotuj, dodaj ocet, ponownie zagotuj i zdejmij marynatę z ognia. Zalej pomidory gorącą marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami.
4. Wlej ciepłą wodę do garnka do sterylizacji, połóż ręcznik na dnie i umieść słoiki. Dodaj wodę do wieszaków puszek. W słoikach dodaj masło. Po ugotowaniu sterylizuj pomidory w plasterkach czosnku przez 15 minut.
5. Po sterylizacji, bez podnoszenia pokrywek, Zamknij pomidory, odwróć i zawiń. po całkowitym ostygnięciu przenieś słoiki do ciemnego, chłodnego miejsca.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g