skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z mięsem, grzybami i ogórkami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz wybrać mięso do sałatki według własnego gustu. Może to być wołowina jak moja lub wieprzowina. Najważniejsze jest to, że wybrane mięso po ugotowaniu jest miękkie, soczyste, nierezynowe. Dla mnie idealnym wyborem jest golonka wołowa z kością lub bez.
Krok 2:
Gotuj wołowinę do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Schłodzić gotowe mięso i pokroić na małe kawałki. Jeśli chcesz podawać sałatkę na ciepło, włóż pokrojoną wołowinę do gorącego bulionu i dodaj do sałatki tuż przed zmieszaniem wszystkich składników.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż grzyby i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko złoty. W razie potrzeby grzyby można lekko posolić i pieprzyć. Usuń gotowe pieczarki z ognia i ostudź. Jeśli chcesz podawać sałatkę na ciepło, lepiej smażyć pieczarki na końcu, gdy pozostałe składniki zostaną posiekane.
Krok 5:
Umyj paprykę, usuń łodygi, pokrój miąższ na małe podłużne kawałki lub paski.
Krok 6:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w niezbyt duże plastry. Ponieważ moje pomidory są małe, wziąłem 4 sztuki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
Pokrój pikle w plasterki. Ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi lub świeżymi.
Krok 8:
Teraz, gdy wszystkie główne składniki są gotowe, przygotuj dressing. Ocet winny można zastąpić jabłkiem lub w ogóle go nie dodawać. Aby nadać dressingowi słodkawą nutę, możesz dodać do niego 1 łyżeczkę.miód.
Krok 9:
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę.
Krok 10:
W misce połącz olej roślinny, ocet winny, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i dokładnie wszystko ubij. Olej roślinny powinien łączyć się ze wszystkimi innymi składnikami.
Krok 11:
W salaterce połącz warzywa i mięso.
Krok 12:
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Smacznego!
niskokaloryczne sałatki z mięsem i świeżymi warzywami z dressingami z oleju roślinnego zamiast majonezu zawsze będą popularne. Oferujemy przepis na tak prostą i satysfakcjonującą sałatkę, która dzięki pięknemu wyglądowi nadaje się również do świątecznego stołu.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g