dżem truskawkowy
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
pozbywanie się dojrzałych, soczystych truskawek z kucyków. w trakcie tego, pozbywamy się również niewystarczająco dojrzałych jagód. Więc posortowaliśmy go, umyliśmy pod kranem i włożyliśmy do szerokiej miski wypełnionej pół litra wody. Włącz ogień na małą moc i podgrzej wodę. Gotuj przez prawie godzinę lub pół godziny, w zależności od smaku. W każdym razie jagody nie powinny być ani zbyt twarde, ani zbyt ugotowane.
ugotowane truskawki zmielić na słodkie puree, przepuszczając przez sito. Małe otwory w sicie przepuszczą miąższ truskawkowy i soki, ale zatrzymają wszystko, co zbędne. Masę truskawkową wracamy do miski z wodą i dodajemy kilogram cukru. Gotuj, utrzymując niską temperaturę, mieszając i obserwując proces przez kilka godzin. Pod koniec doprawiamy gorący dżem truskawkowy resztkami cukru, mieszając. Teraz gotowanie trwa, dopóki dżem nie osiągnie preferowanej gęstości.
połóż dżem na słoikach i pozwól mu ostygnąć na zewnątrz.
ugotowane truskawki zmielić na słodkie puree, przepuszczając przez sito. Małe otwory w sicie przepuszczą miąższ truskawkowy i soki, ale zatrzymają wszystko, co zbędne. Masę truskawkową wracamy do miski z wodą i dodajemy kilogram cukru. Gotuj, utrzymując niską temperaturę, mieszając i obserwując proces przez kilka godzin. Pod koniec doprawiamy gorący dżem truskawkowy resztkami cukru, mieszając. Teraz gotowanie trwa, dopóki dżem nie osiągnie preferowanej gęstości.
połóż dżem na słoikach i pozwól mu ostygnąć na zewnątrz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g