skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warstwową sałatkę z kurczakiem, ananasem i pieczarkami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Każdy nadaje się do sera sałatkowego, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty na tarce. Wybierz jasne pieczarki, bez ciemnienia i uszkodzeń.
Krok 2:
Aby przygotować sałatkę, musisz ugotować jajka i filet z kurczaka. Aby to zrobić, gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Gotuj filet z kurczaka we wrzącej wodzie przez 25-30 minut. Trochę soli. Schłodzić gotowany filet.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż grzyby z cebulą przez 4-5 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło. Grzyby lekko posolić podczas smażenia. Smażone grzyby całkowicie ostudzić.
Krok 4:
Aby złożyć sałatkę, użyj pierścienia do gotowania (16-20 cm) lub boku z dzielonej formy. Umieść pierścień na szerokim talerzu. Drobno posiekaj filet z kurczaka i włóż pierwszą warstwę sałatki do pierścienia. Lekko dociśnij mięso, aby było gęstsze. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.
Krok 5:
Ułóż smażone grzyby w następnej warstwie.
Krok 6:
Umyj ogórek i pokrój w drobną kostkę. Włóż pokrojone ogórki do formy, lekko je naciskając.
Krok 7:
Obierz jajko i zetrzyj na grubej tarce. Równomiernie rozprowadź starte jajka na całej sałatce.
Krok 8:
Z ananasów w puszkach spuść płyn. Same ananasy pokroić w drobną kostkę i ułożyć w następnej warstwie.
Krok 9:
Ułóż ser ostatnią warstwą. Zetrzyj go na drobnej lub średniej tarce i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni sałatki. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkła i ostygła.
Krok 10:
Zdejmij pierścień z sałatki przed podaniem.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę i podawaj. Do dekoracji można użyć świeżych ziół, jagód lub plasterków smażonych pieczarek. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g