Sałatka z pieczarkami ananasowymi i kurczakiem

pyszna i piękna warstwowa sałatka na każdą okazję! W sałatce z ananasem i pieczarkami wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą i w doskonale się uzupełniają. Bardzo lubię używać ananasów w sałatce. Dodają odrobiny słodyczy i delikatności!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
155 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warstwową sałatkę z kurczakiem, ananasem i pieczarkami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Każdy nadaje się do sera sałatkowego, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty na tarce. Wybierz jasne pieczarki, bez ciemnienia i uszkodzeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, musisz ugotować jajka i filet z kurczaka. Aby to zrobić, gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Gotuj filet z kurczaka we wrzącej wodzie przez 25-30 minut. Trochę soli. Schłodzić gotowany filet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż grzyby z cebulą przez 4-5 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło. Grzyby lekko posolić podczas smażenia. Smażone grzyby całkowicie ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby złożyć sałatkę, użyj pierścienia do gotowania (16-20 cm) lub boku z dzielonej formy. Umieść pierścień na szerokim talerzu. Drobno posiekaj filet z kurczaka i włóż pierwszą warstwę sałatki do pierścienia. Lekko dociśnij mięso, aby było gęstsze. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż smażone grzyby w następnej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórek i pokrój w drobną kostkę. Włóż pokrojone ogórki do formy, lekko je naciskając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz jajko i zetrzyj na grubej tarce. Równomiernie rozprowadź starte jajka na całej sałatce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z ananasów w puszkach spuść płyn. Same ananasy pokroić w drobną kostkę i ułożyć w następnej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ser ostatnią warstwą. Zetrzyj go na drobnej lub średniej tarce i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni sałatki. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkła i ostygła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pierścień z sałatki przed podaniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę i podawaj. Do dekoracji można użyć świeżych ziół, jagód lub plasterków smażonych pieczarek. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy