Sałatka z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi

najprostszy, budżetowy, na wakacje i na każdy dzień! Sałatka z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi to danie, które pomimo pozornej prostoty ozdobi każdą ucztę. Połączenie słodkich buraków, ostrego czosnku i chrupiących orzechów przypadnie do gustu nawet wymagającemu smakoszowi.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 43 % 10 g
137 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie. Spróbuj wybrać słodkie odmiany buraków, zwykle mają ciemny kolor. Rośliny okopowe powinny być twarde, bez wgnieceń i oznak zepsucia. Możesz wziąć już obrane orzechy włoskie lub obrać je samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj buraki. Jak gotować buraki? Możesz po prostu ugotować go w rondlu w wodzie. Aby to zrobić, dobrze umyj rośliny okopowe szczotką, zalej je zimną wodą i umieść na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj buraki przez 30 do 60 minut, w zależności od wielkości owoców. Buraki można również piec w piekarniku foliowym w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Lub w kuchence mikrofalowej z maksymalną mocą 6-8 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowość buraków określ ostrym nożem - powinien łatwo przebić owoc. Gotowe buraki całkowicie ostudzić, a następnie obrać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj buraki na średniej tarce. Wolę tę metodę, ale ogólnie można ją pokroić w drobną kostkę, paski lub zetrzeć na grubej tarce. To jak najbardziej Ci się podoba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż starte buraki do salaterki. Ząbek czosnku obrać i przepuścić przez prasę. Możesz również zetrzeć go na najmniejszej tarce lub posiekać nożem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Uważaj — jeśli doprawisz sałatkę majonezem, pamiętaj, że zawiera ona również sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel orzechy włoskie w moździerzu. Lub posiekaj nożem. Wolę mocno zmielić, aby duże kawałki nie wpadły w sałatkę, ale to kwestia gustu, możesz zostawić duże kawałki. Wcześniej obrane orzechy lepiej lekko wysuszyć na suchej patelni-staną się bardziej chrupiące i pachnące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj orzechy do salaterki. Włóż do niego majonez. Zamiast majonezu możesz użyć śmietany, mieszanki majonezu ze śmietaną lub jogurtu naturalnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę do stołu, układając ją w salaterce lub na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania. Możesz ozdobić go ziołami i kawałkami orzechów. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy