skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie. Spróbuj wybrać słodkie odmiany buraków, zwykle mają ciemny kolor. Rośliny okopowe powinny być twarde, bez wgnieceń i oznak zepsucia. Możesz wziąć już obrane orzechy włoskie lub obrać je samodzielnie.
Krok 2:
Ugotuj buraki. Jak gotować buraki? Możesz po prostu ugotować go w rondlu w wodzie. Aby to zrobić, dobrze umyj rośliny okopowe szczotką, zalej je zimną wodą i umieść na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj buraki przez 30 do 60 minut, w zależności od wielkości owoców. Buraki można również piec w piekarniku foliowym w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Lub w kuchence mikrofalowej z maksymalną mocą 6-8 minut.
Krok 3:
Gotowość buraków określ ostrym nożem - powinien łatwo przebić owoc. Gotowe buraki całkowicie ostudzić, a następnie obrać.
Krok 4:
Zetrzyj buraki na średniej tarce. Wolę tę metodę, ale ogólnie można ją pokroić w drobną kostkę, paski lub zetrzeć na grubej tarce. To jak najbardziej Ci się podoba.
Krok 5:
Złóż starte buraki do salaterki. Ząbek czosnku obrać i przepuścić przez prasę. Możesz również zetrzeć go na najmniejszej tarce lub posiekać nożem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Uważaj — jeśli doprawisz sałatkę majonezem, pamiętaj, że zawiera ona również sól.
Krok 6:
Zmiel orzechy włoskie w moździerzu. Lub posiekaj nożem. Wolę mocno zmielić, aby duże kawałki nie wpadły w sałatkę, ale to kwestia gustu, możesz zostawić duże kawałki. Wcześniej obrane orzechy lepiej lekko wysuszyć na suchej patelni-staną się bardziej chrupiące i pachnące.
Krok 7:
Dodaj orzechy do salaterki. Włóż do niego majonez. Zamiast majonezu możesz użyć śmietany, mieszanki majonezu ze śmietaną lub jogurtu naturalnego.
Krok 8:
Podawaj sałatkę do stołu, układając ją w salaterce lub na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania. Możesz ozdobić go ziołami i kawałkami orzechów. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g