rumowa Baba według GOST

cudownie pyszny przysmak z rumu uzupełni twoją kawę! Rumowa Baba w cukrowej krówce to coś! Babeczki mają wilgotną konsystencję i są bardzo przydatne do herbaty lub kawy. I są przygotowane zgodnie z GOST, zupełnie jak te w dzieciństwie.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 78 % 35 g
217 kcal
IG: 0 / 6 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 50 min

wlej rodzynki do małej miski, napełnij rumem i pozostaw do pęcznienia przez 3 godziny.

włóż drożdże do miski, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i cukier, wymieszaj i pozostaw na chwilę (około 10 minut).

w dużej misce, w której zagniatamy ciasto, przesiamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mieszaninę drożdży, rozprowadzamy zmiękczoną margarynę. Zagnieść ciasto. Nie powinien być ciasny, ale wręcz przeciwnie-ma lepką konsystencję.

ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne, około 40 minut (nie dodaje się mąki podczas ugniatania!) Możesz ugniatać ciasto rękami lub za pomocą robota kuchennego, Maszyny do chleba. Kiedy ciasto zacznie odrywać się od rąk i rozciągać bez pękania, jest gotowe. Pozostaw ciasto pod serwetką na 40-45 minut.

Usuń rodzynki z rumu, włóż je do ciasta, pozostaw ponownie na pół godziny.

następnie rozłóż ciasto w wysmarowanych foremkach, wypełniając je około 1/3 całkowitej objętości. Pozostaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij babeczki do pieczenia przez pół godziny.
wyjmij gotowe babeczki z foremek i przekłuj je wykałaczką.

podczas gdy babeczki stygną, gotuj syrop:
- wymieszaj wodę z cukrem, gotuj przez kilka minut;
- wlej Rum do lekko schłodzonego syropu.

zanurz każdą babeczkę w syropie, aby dobrze się namoczyły.

przygotuj krówkę cukrową:
- gotuj cukier z wodą, doprowadzając do wrzenia, zmniejsz Gaz, gotuj do miękkości. Gotowość sprawdzamy przed próbą miękkiej kulki (kapiemy syrop do zimnej wody, jeśli kropla zamieni się w miękką kulkę, syrop jest gotowy);
- dodaj kwas cytrynowy do gotowego syropu;
- schłodzić, umieszczając pojemnik z krówką w misce z zimną wodą, ciągle mieszając. Najpierw masa przerzedzi się, potem zmieni kolor na biały, a dopiero potem zacznie gęstnieć, co będzie wskazywać na gotowość krówki.

każdą babeczkę polej krówką, pozwól jej zamarznąć i poczęstuj przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy