skład / składniki
metoda gotowania
wlej rodzynki do małej miski, napełnij rumem i pozostaw do pęcznienia przez 3 godziny.
włóż drożdże do miski, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i cukier, wymieszaj i pozostaw na chwilę (około 10 minut).
w dużej misce, w której zagniatamy ciasto, przesiamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mieszaninę drożdży, rozprowadzamy zmiękczoną margarynę. Zagnieść ciasto. Nie powinien być ciasny, ale wręcz przeciwnie-ma lepką konsystencję.
ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne, około 40 minut (nie dodaje się mąki podczas ugniatania!) Możesz ugniatać ciasto rękami lub za pomocą robota kuchennego, Maszyny do chleba. Kiedy ciasto zacznie odrywać się od rąk i rozciągać bez pękania, jest gotowe. Pozostaw ciasto pod serwetką na 40-45 minut.
Usuń rodzynki z rumu, włóż je do ciasta, pozostaw ponownie na pół godziny.
następnie rozłóż ciasto w wysmarowanych foremkach, wypełniając je około 1/3 całkowitej objętości. Pozostaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij babeczki do pieczenia przez pół godziny.
wyjmij gotowe babeczki z foremek i przekłuj je wykałaczką.
podczas gdy babeczki stygną, gotuj syrop:
- wymieszaj wodę z cukrem, gotuj przez kilka minut;
- wlej Rum do lekko schłodzonego syropu.
zanurz każdą babeczkę w syropie, aby dobrze się namoczyły.
przygotuj krówkę cukrową:
- gotuj cukier z wodą, doprowadzając do wrzenia, zmniejsz Gaz, gotuj do miękkości. Gotowość sprawdzamy przed próbą miękkiej kulki (kapiemy syrop do zimnej wody, jeśli kropla zamieni się w miękką kulkę, syrop jest gotowy);
- dodaj kwas cytrynowy do gotowego syropu;
- schłodzić, umieszczając pojemnik z krówką w misce z zimną wodą, ciągle mieszając. Najpierw masa przerzedzi się, potem zmieni kolor na biały, a dopiero potem zacznie gęstnieć, co będzie wskazywać na gotowość krówki.
każdą babeczkę polej krówką, pozwól jej zamarznąć i poczęstuj przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g