granola z kiełkującej gryki
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Gryka, nasiona słonecznika i dyni należy najpierw namoczyć i kiełkować w ciągu dnia.
2. Moczyć orzechy włoskie przez 3-4 godziny, a następnie grubo zmiażdżyć.
3. Wymieszaj grykę, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie.
4. Dodaj mak i sezam.
5. Dodaj drobno startą gałkę muszkatołową i ciasto marchewkowe.
6. Wymieszaj wszystko, a następnie susz w suszarce na minimalnej temperaturze przez jeden dzień. Wyjmij wszystko z suszarki.
7. Dodaj suszoną białą morwę (lub białe rodzynki), wymieszaj.
podawaj na przykład z mlekiem migdałowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Kiełkująca gryka - 310 kcal/100g