granola z kiełkującej gryki

idealne śniadanie w stylu amerykańskim-pyszne i bardzo zdrowe! Nie bądź zbyt leniwy, aby przygotować takie danie jak granola - nie ma nic smaczniejszego i zdrowszego jako lekkie, ale bardzo pożywne śniadanie. Spróbuj!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 47 % 28 g
327 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

1. Gryka, nasiona słonecznika i dyni należy najpierw namoczyć i kiełkować w ciągu dnia.
2. Moczyć orzechy włoskie przez 3-4 godziny, a następnie grubo zmiażdżyć.
3. Wymieszaj grykę, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie.
4. Dodaj mak i sezam.
5. Dodaj drobno startą gałkę muszkatołową i ciasto marchewkowe.
6. Wymieszaj wszystko, a następnie susz w suszarce na minimalnej temperaturze przez jeden dzień. Wyjmij wszystko z suszarki.
7. Dodaj suszoną białą morwę (lub białe rodzynki), wymieszaj.

podawaj na przykład z mlekiem migdałowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Kiełkująca gryka - 310   kcal/100g

Podobne przepisy