skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj wieprzowinę pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikami papierowymi. Za pomocą ostrego noża usuwamy mięso z nadmiaru tłuszczu, a jednocześnie usuwamy filmy. Pokrój mięso na małe kawałki.
2. Odłóż część mięsa na bok (około 1/3 części), a resztę włóż do miski. Wlej sól, kolendrę, imbir, kminek, czarny i ziele angielskie, paprykę do głównej masy wieprzowiny.
3. Pocieramy wieprzowinę i przyprawy rękami. Każdy kęs powinien mieć swój udział w przyprawach, przyprawach i soli. Dodaj tutaj kilka gałązek świeżego rozmarynu, przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.
4. W międzyczasie, gdy mięso jest marynowane, pozostałą wieprzowinę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Obierz czosnek, posiekaj razem z mięsem w maszynce do mięsa. Powstałe mięso mielone wkładamy do miski z mięsem, mieszamy rękami. Do mieszania można również użyć miksera z hakami.
5. Szynkę wykładamy torbą na żywność, a następnie wkładamy do niej mięso. Dokładnie ubijamy wieprzowinę, dociskając łyżką do dna i maszyn szynki. Mocno dokręcamy torbę, zamykamy szynkę pokrywką, naciągamy sprężyny.
6. Szynkę wkładamy do rondla z zimną wodą. Woda powinna całkowicie pokryć pojemnik z mięsem. Szynkę gotujemy przez 2,5 godziny. Temperatura wody nie powinna przekraczać 85 stopni, co oznacza, że nie powinna się gwałtownie gotować ani gotować.
7. Po określonym czasie przenosimy szynkę do pojemnika z zimną wodą na 5-7 minut. Następnie schładzamy mięso w lodówce przez 8-10 godzin (odstawiamy na noc).
8. Szynkę wyjmujemy z szynki i z torby. Pokroić na kawałki. Szynka jest gęsta, nie kruszy się.
smacznego!
szynka to powszechna forma do gotowania szynki w domu. Nie ma żadnych dodatkowych supermocy. Jest to pojemnik do nadania odpowiedniego zaokrąglonego kształtu domowej szynki. Dlatego można go zastąpić dowolnymi improwizowanymi środkami.
należy pamiętać, że temperatura gotowania szynki nie powinna przekraczać 85 stopni. A gotowanie zatrzymuje się, gdy temperatura wewnątrz bochenka mięsa osiągnie 69-71 stopni. W przeciwnym razie szynka po prostu się rozgotuje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g