skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podstawa.
Krok 2:
Posiekaj ciasteczka na okruchy. Roztop masło.
Krok 3:
Do ciasteczek dodaj stopione masło, cukier i skórkę, wymieszaj.
Krok 4:
Rozwałkuj kulkę ciasta i włóż do lodówki na 10 minut.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia (16-18 cm) owinąć folią. Posmaruj dno i ściany masłem. Włóż pokruszone ciasteczka do formy i dobrze ubij. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Schłodzić gotowe ciasto bez wyjmowania z formy.
Krok 6:
Farsz.
Krok 7:
Rozbij białą czekoladę na kawałki i zalej wrzącą śmietaną. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Połącz ser śmietankowy z rozpuszczoną czekoladą i cukrem.
Krok 9:
Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli używasz miksera, ubij z małą prędkością, aby nie przebić sera, a serwatka nie oddzieliła się od niego.
Krok 10:
Dodawaj jajka pojedynczo i mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 11:
Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Krok 12:
Wlej sok z cytryny. Wymieszać.
Krok 13:
Wlej nadzienie na podstawę ciasteczek i spłaszcz.
Krok 14:
Umieść formę w głębokiej palecie. Napełnij tacę wodą, aby sięgała jednej trzeciej sernika.
Krok 15:
Piec 50-55 minut w temperaturze 160°C, a następnie odstawić do ostygnięcia piekarnika z otwartymi drzwiami na 10-15 minut. I jeszcze 1 godzina - w temperaturze pokojowej.
Krok 16:
Kurd.
Krok 17:
Ubij jajko z cukrem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Krok 18:
Przenieś mieszaninę do rondla i podgrzej do temperatury 82°C.
Krok 19:
Zdejmij krem z ognia, ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 20:
Dodaj miękkie masło. Ubij Kurda, aż będzie gładki i włóż do lodówki.
Krok 21:
Polej sernik schłodzonym cytrynowym Kurdem. Wygładź powierzchnię Kurda. Sernik włożyć do lodówki do rana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g