skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować deser francuski z bitą śmietaną i jagodami, potrzebujemy: ciężkiej śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu), herbatników lub ciastek cukrowych, cukru, mieszanki jagód czerwonej i czarnej porzeczki (możesz wziąć jeden rodzaj) i mieszanki dzikich jagód (jagody, truskawki, maliny itp.)
Krok 2:
Umyj, posortuj i wysusz wszystkie jagody. Jednocześnie nie mieszaj porzeczek z leśnymi jagodami (jagody, truskawki), ponieważ będą one potrzebne do różnych etapów przygotowania deseru.
Krok 3:
Zmiel ciasteczka na drobne okruchy. Można to zrobić rękami lub zmielić w blenderze.
Krok 4:
Włóż czerwoną i czarną porzeczkę i połowę cukru (40 g) do miski blendera.
Krok 5:
Porzeczki ubić cukrem na puree.
Krok 6:
Przetrzyj przecier jagodowy przez sito, aby pozbyć się pestek. Nie można tego zrobić. Nie wycierałem go wcześniej, ale w tym roku postanowiłem go wytrzeć i podobało mi się to znacznie bardziej. Deser jest bardziej delikatny i jednorodny. Jednak nasiona porzeczek są bardzo namacalne.
Krok 7:
Schłodzoną śmietanę ubić z pozostałym cukrem na stabilną puszystą masę.
Krok 8:
Połóż 2-3 łyżki na dnie miski. l. bita śmietana. Połóż 2-3 łyżki na wierzchu.okruchy ciasteczek. Skrop puree porzeczkowe. Następnie połóż połowę dzikich jagód, rozłóż trochę bitej śmietany na wierzchu. Posyp pozostałymi dzikimi jagodami. Wstaw deser do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego!
w szczycie sezonu jagodowo-porzeczkowego dzielę się z wami długoletnim przepisem z mojej książki kucharskiej. Robię to od 8 lat, czasami zastępując ten deser ciastami na letnich rodzinnych wakacjach.
w tym roku postanowiłem przetrzeć przecier porzeczkowy przez sito. Konsystencja deseru okazała się bardziej jednorodna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g