skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oferuję ci przepis na pomidor Adjiki, który najbardziej mi się podobał bez gotowania. Przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Umyj pomidory, pokrój na 4 części, usuń twardą część rdzenia, włóż do durszlaka, aby płyn spłynął.
Krok 3:
Moja słodka papryka, obrana z nasion, pokrojona w duże kwadraty. Umyj korzeń chrzanu, obierz i trzy na drobnej tarce. Obierz czosnek i posiekaj w czosnku lub drobno posiekaj. Ostrą paprykę (najlepiej pracować w rękawiczkach) myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i drobno kroimy. Złapałem paprykę niezbyt ostrą, więc zostawiłem nasiona. Właściwie, w zależności od ostrości papryki i Twoich upodobań, ilość ostrej papryki może się różnić.
Krok 4:
Suszone pomidory są przenoszone do głębokiego naczynia i mielone za pomocą blendera, dodaj słodką paprykę, posiekaj i wymieszaj masę drewnianą łyżką.
Krok 5:
Dodaj czosnek, chrzan, ostrą paprykę do przecieru pomidorowego i ponownie posiekaj blenderem, wymieszaj i odstaw na bok, aby nalegać na 30 minut. Chcę zauważyć, że sos jest trochę płynny, więc ci, którzy lubią grubsze, mogą oddzielić nadmiar płynu za pomocą sita.
Krok 6:
Dodaj sól, cukier, ocet do ustalonej masy i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Adjika jest gotowa!
Krok 8:
Wysterylizowane i schłodzone szklane słoiki są wypełnione adjiką, zamykane metalowymi zakrętkami lub nylonowymi pokrywkami i wkładane do lodówki.
Krok 9:
Zostawiamy trochę na próbę.
Krok 10:
Teraz wiesz, jak zrobić adjika pomidor bez gotowania!
Adjika to narodowa ostra przyprawa Abchazji, która opiera się na soli mielonej z ostrą papryką, czosnkiem i pikantnymi ziołami. Samo słowo w tłumaczeniu z Abchazji jest tłumaczone-sól. Ale z biegiem czasu, dzięki dodatkom i ulepszeniom innych narodów, adjika przekształciła się w ulubiony, znany nam ostry sos, który nadal opiera się na ostrej papryce, czosnku, soli, do której dodaje się przecier warzywny, cukier, ocet itp. Można go również gotować i zwijać w słoiki, można go gotować na surowo i przechowywać w lodówce. Ta ostatnia opcja podoba mi się bardziej, ponieważ zachowuje znacznie więcej witamin, w przeciwieństwie do Adjiki poddanej obróbce cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g