surówka z kapusty i ogórka z majonezem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
jak zrobić surówkę z kapusty i ogórka z majonezem? Pokrój kapustę na małe kawałki. Pokrój ogórki w kostkę. Pokrój liście sałaty w paski. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku majonezem lub śmietaną. Trochę soli.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g