Domowy chrzan stołowy tarty naturalny

pikantne, pikantne przygotowanie do różnych potraw. Domowy naturalny tarty chrzan stołowy zawsze pomoże Ci, gdy chcesz czegoś pikantnego do zupy lub gorącego. Tworzy wspaniały sos lub marynatę, a także może być podawany jako dodatek do galaretki.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
45 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrzan stołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowego tartego chrzanu stołowego. Dokładnie umyj korzeń chrzanu z ziemi i gruzu. Jeśli korzeń został wcześniej wykopany, namocz go przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby był gęstszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie obierz korzenie chrzanu. Cienkie korzenie można po prostu przetrzeć żelazną myjką do mycia naczyń, a grube części oczyścić obieraczką do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz korzenie chrzanu i pokrój na cienkie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż kawałki korzenia w misce blendera lub możesz użyć maszynki do mięsa z płytkim grillem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel korzeń chrzanu. Jeśli robisz to w maszynce do mięsa, aby nie płakać, załóż paczkę na jej gardło i zawiąż ją mocno sznurkiem lub zabezpiecz gumką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gorącej wodzie, około 50 stopni, włóż sól. Użyj dużej soli, ponieważ łatwo jest przesolić małą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier do słonej wody i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej roztwór wodny do miski ze zmiażdżonym chrzanem, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadź gotowy chrzan do smaku. Jeśli chcesz, możesz jeszcze raz przebić wszystko blenderem do jednorodnej, delikatniejszej masy. Aby był bardziej miękki w smaku, możesz dodać 1-2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowy chrzan stołowy w wysterylizowanych słoikach aż do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij przegotowanymi pokrywkami i włóż do lodówki. Taki przedmiot można przechowywać w lodówce przez 1-2 miesiące. Jeśli planujesz dłuższy okres przydatności do spożycia, dodaj ocet stołowy 6%, 1-2 łyżki stołowe. łyżki, ale skup się na swoim guście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciesz się jedzeniem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj sól i cukier, koncentrując się na swoim smaku!

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy