skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrzan stołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowego tartego chrzanu stołowego. Dokładnie umyj korzeń chrzanu z ziemi i gruzu. Jeśli korzeń został wcześniej wykopany, namocz go przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby był gęstszy.
Krok 2:
Dokładnie obierz korzenie chrzanu. Cienkie korzenie można po prostu przetrzeć żelazną myjką do mycia naczyń, a grube części oczyścić obieraczką do warzyw.
Krok 3:
Opłucz korzenie chrzanu i pokrój na cienkie kawałki.
Krok 4:
Ułóż kawałki korzenia w misce blendera lub możesz użyć maszynki do mięsa z płytkim grillem.
Krok 5:
Zmiel korzeń chrzanu. Jeśli robisz to w maszynce do mięsa, aby nie płakać, załóż paczkę na jej gardło i zawiąż ją mocno sznurkiem lub zabezpiecz gumką.
Krok 6:
W gorącej wodzie, około 50 stopni, włóż sól. Użyj dużej soli, ponieważ łatwo jest przesolić małą.
Krok 7:
Wlej cukier do słonej wody i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej roztwór wodny do miski ze zmiażdżonym chrzanem, wymieszaj.
Krok 9:
Doprowadź gotowy chrzan do smaku. Jeśli chcesz, możesz jeszcze raz przebić wszystko blenderem do jednorodnej, delikatniejszej masy. Aby był bardziej miękki w smaku, możesz dodać 1-2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego.
Krok 10:
Ułóż gotowy chrzan stołowy w wysterylizowanych słoikach aż do góry.
Krok 11:
Zamknij przegotowanymi pokrywkami i włóż do lodówki. Taki przedmiot można przechowywać w lodówce przez 1-2 miesiące. Jeśli planujesz dłuższy okres przydatności do spożycia, dodaj ocet stołowy 6%, 1-2 łyżki stołowe. łyżki, ale skup się na swoim guście.
Krok 12:
Ciesz się jedzeniem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj sól i cukier, koncentrując się na swoim smaku!
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g