skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem mascarpone ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania kremu użyj kremu o najwyższej zawartości tłuszczu, co najmniej 33%. Jeśli zawartość tłuszczu w śmietanie jest mniejsza niż wskazana, nie zostaną pobite, a krem będzie płynny. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Cukier puder można przygotować samodzielnie. Aby to zrobić, możesz użyć stacjonarnego blendera lub młynka do kawy. Ser mascarpone powinien być również schłodzony
Krok 2:
Przygotuj głęboką miskę do ubijania. Jest to konieczne, aby spray ze śmietany nie latał.
Krok 3:
Dodaj przygotowany cukier puder do śmietany i włącz mikser na niskich obrotach, aby cukier puder miał czas na rozpuszczenie się w śmietanie.
Krok 4:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na miękkie szczyty. Gdy tylko krem zacznie gęstnieć, przestań ubijać.
Krok 5:
Dodaj do miski mascarpone. Włącz mikser na niskich obrotach, tylko po to, aby ser zmieszał się ze śmietaną. Nie musisz ubijać. Dlaczego nie musisz ubijać? Ser mascarpone ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Podczas ubijania płyn zacznie się łuszczyć i wszystko zamieni się w olej.
Krok 6:
Wymieszaj gotowy krem jeszcze trochę silikonową szpatułką, aby uzyskać bardziej jednolitą strukturę.
Krok 7:
Taki krem jest bardzo smaczny i delikatny. Doskonale trzyma kształt. Może być stosowany do warstw ciast biszkoptowych, do montażu ciasta.
Krok 8:
Dobrze nasyca również miodowe, otwarte ciasta w przygotowaniu ciasta-liczby. Nie używam takiego kremu do wyrównania zewnętrznej powierzchni ciasta, ponieważ jest do tego ciężki. Ale z drugiej strony mogą robić czapki na babeczkach lub wypełniać ciasta budyniowe. Zawsze wygląda bardzo ładnie. Użyj gotowego kremu zgodnie z przeznaczeniem!
jeśli krem nagle okaże się płynny, można to naprawić. Aby to zrobić, w osobnej misce połącz ser mascarpone z cukrem pudrem, aby uzyskać gęstą masę. A następnie wprowadź go do głównego kremu bez użycia miksera.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g