abchaska zielona papryka Adjika na zimę

pikantne i pachnące domowe przygotowanie na zimę! Miłośnicy ostrej zielonej papryki będą zachwyceni. Ponadto jest to również bardzo przydatne, ponieważ zawiera paprykę, zioła, czosnek i orzechy w świeżej formie, bez obróbki cieplnej!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 31 % 10 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zieloną Adjikę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ostra papryka może być dowolnej odmiany i koloru, ale pożądane jest, aby była wystarczająco duża, ponieważ w tym przepisie praca z małymi paprykami będzie niewygodna. Dowolna zieleń, według własnego uznania. A proporcje są również możliwe. Skoncentruj się na całkowitej wadze zieleni - 100 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieprz, usuń łodygi, zostaw nasiona - to w nich cała ostrość, a abchaska adżika powinna być ostra. Pokrój na dowolne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść ostrą paprykę w misce blendera w częściach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel do uzyskania gładkości. Możesz również przepuścić wszystkie składniki przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj umyte i wysuszone warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie uderz, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, kalcynuj orzechy włoskie, a także dodaj do miski blendera. Uważaj na to. aby orzechy były bez przegrody i skorupy, w przeciwnym razie możesz złamać ząb.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uderz jeszcze raz blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj obrany czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jakieś ulubione przyprawy. Dodałem zmieloną kozieradkę. Ale mogą to być inne, ulubione przyprawy i przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól adjika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uderz wszystko jeszcze raz, aż masa będzie gładka i gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż Adjikę do słoików i szczelnie zamknij. Sterylizacja nie jest wymagana. Najlepiej przechowywać taki przedmiot w chłodnym miejscu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy