skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zieloną Adjikę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ostra papryka może być dowolnej odmiany i koloru, ale pożądane jest, aby była wystarczająco duża, ponieważ w tym przepisie praca z małymi paprykami będzie niewygodna. Dowolna zieleń, według własnego uznania. A proporcje są również możliwe. Skoncentruj się na całkowitej wadze zieleni - 100 g.
Krok 2:
Umyj pieprz, usuń łodygi, zostaw nasiona - to w nich cała ostrość, a abchaska adżika powinna być ostra. Pokrój na dowolne kawałki.
Krok 3:
Umieść ostrą paprykę w misce blendera w częściach.
Krok 4:
Zmiel do uzyskania gładkości. Możesz również przepuścić wszystkie składniki przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Dodaj umyte i wysuszone warzywa.
Krok 6:
Ponownie uderz, aż będzie gładka.
Krok 7:
Umyj, kalcynuj orzechy włoskie, a także dodaj do miski blendera. Uważaj na to. aby orzechy były bez przegrody i skorupy, w przeciwnym razie możesz złamać ząb.
Krok 8:
Uderz jeszcze raz blenderem.
Krok 9:
Dodaj obrany czosnek.
Krok 10:
Jakieś ulubione przyprawy. Dodałem zmieloną kozieradkę. Ale mogą to być inne, ulubione przyprawy i przyprawy.
Krok 11:
Sól adjika.
Krok 12:
Uderz wszystko jeszcze raz, aż masa będzie gładka i gładka.
Krok 13:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut
Krok 14:
Włóż Adjikę do słoików i szczelnie zamknij. Sterylizacja nie jest wymagana. Najlepiej przechowywać taki przedmiot w chłodnym miejscu.
Krok 15:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g