Sałatka z kapusty z papryką po koreańsku

pyszna pikantna sałatka w stylu azjatyckim! Zmieniamy zwykły smak klasycznej sałatki z kapusty i gotujemy ją szybko i prosto według koreańskiego przepisu.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 53 % 9 g
86 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz niezbędne produkty i niezbędne przyprawy do przygotowania koreańskiej sałatki coleslaw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać sałatkę od tego, że nie kroimy kapusty zbyt drobno i nie wkładamy jej do odpowiedniego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą marchewkę do pojemnika na kapustę, dobrze ugniataj, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój połowę papryki w dość cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój świeży ogórek na cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 30 minutach ponownie wyciśnij kapustę i wlej nadmiar płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ogórki z papryką do pojemnika na kapustę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do pojemnika do warzyw 1,5 łyżki. l. cukier i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię z dodanymi do niej pięcioma łyżkami oleju roślinnego i rozłóż cebulę, którą mieszając podsmażamy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj w misce jedną łyżeczkę czarnej i pół łyżeczki czerwonej papryki, ugniataj 1 łyżeczkę kolendry tłuczkiem w moździerzu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj 4 zęby na patelnię do cebuli. czosnek wyciśnięty w prasie i lekko usmaż.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej przygotowane przyprawy na patelnię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lekko usmaż wszystkie składniki na patelni, mieszając szpatułką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż powstałą gorącą mieszaninę z patelni do pojemnika na sałatkę i dobrze wymieszaj, dodaj 1 łyżeczkę esencja octu, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po trzech godzinach podajemy gotowaną sałatkę do stołu. Życzę wszystkim smacznego, przyjaciele!

szybko i łatwo przygotowujemy pyszną, pikantną i pikantną sałatkę w stylu azjatyckim, która z pewnością podbije wszystkich!
podczas jedzenia kapusty z marchewką w języku koreańskim sok żołądkowy jest uwalniany, co pomaga poprawić trawienie i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych.
podczas przygotowywania sałatki zachowane są wszystkie korzystne właściwości związane z surową marchewką.
kapusta, która jest częścią sałatki, ma właściwości wzmacniające i bakteriobójcze.
marchew zawiera witaminy: grupy B, A, C, E, K, PP oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, chlor i fosfor.
nadmierne spożywanie marchewki z kapustą w stylu koreańskim może wywołać reakcję alergiczną, a także uszkodzić przewód pokarmowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy