nalewka z wiśni na spirytusie domowej roboty
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i wysusz wiśnie.
Krok 2:
Wyjmij nasiona, wlej wiśnie do słoika.
Krok 3:
Rozbij jedną trzecią pestek młotkiem i połóż na wiśni. To da migdałowy posmak.
Krok 4:
Wlać wiśnie alkoholem, wymieszać, szczelnie zamknąć pokrywką i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.
Krok 5:
Po 10 dniach nalewkę należy odcedzić.
Krok 6:
Dodaj do niego miód i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Podczas infuzji wytrąca się.
Krok 7:
Dobrze przefiltruj nalewkę i wlej do karafek lub butelek do przechowywania.
Krok 8:
Smak ujawnia się lepiej, jeśli napój zostanie otwarty przed spożyciem.
miłej nalewki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g