skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście nikt nie zabrania ci używania wódki na jarzębinie jako napoju. Kiedyś wódka jarzębina była jednym z najpopularniejszych napojów w Rosji.
do tej pory nalewka z jarzębiny jest uwielbiana przez koneserów takich napojów.
do przygotowania wódki zaleca się stosowanie tylko dobrze dojrzałych jagód jarzębiny, które zbiera się po pierwszych przymrozkach.
czyste suszone jagody umieszcza się w przygotowanym pojemniku i wylewa wódką. Nalegaj na taką nalewkę przez trzy tygodnie.
gotowa wódka jest filtrowana.
następnie bierzemy zużyte jagody i ponownie napełniamy je wódką. Czas infuzji wynosi również trzy tygodnie. Następnie wódkę filtruje się i miesza z pierwszą.
istnieje również inny przepis na wódkę z jarzębiny.
czyste jagody doprowadza się do wrzenia, dodaje cukier i kwas cytrynowy.
powstałą mieszaninę umieszcza się w przygotowanym pojemniku i wlewa wódką. Czas infuzji zmniejsza się do tygodnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g