sos śmietanowy z mąką
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
taki sos śmietanowy jest dobry do różnych przepisów kulinarnych, w tym wszelkiego rodzaju przysmaków mięsnych lub rozkoszy warzywnych.
weź głęboki rondel i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Smażyć, aż mąka będzie lekko żółta. Następnie dodaj wywar warzywny, ciągle mieszając. Trzymaj, aż zgęstnieje. A po małych porcjach zgłaszamy śmietanę. Nie zapomnij cały czas mieszać!
na samym końcu Solim. Kiedy śmietana zostanie zgłoszona do sosu, upewnij się, że się nie zagotuje. Czyli filmowany
sos śmietanowy
z ognia wcześniej.
osobno smażyć drobno posiekaną cebulę i wymieszać z sosem.
taki sos jest podawany do naleśników, kotletów ziemniaczanych i tak dalej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g