miód z szyszek sosnowych
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przygotuj sterylny pojemnik, wlej trochę cukru na jego dno, a następnie rozłóż część szyszek w jednej warstwie. Wypełniamy szyszki cukrem, a tym samym napełniamy Pojemnik, posypując każdą warstwę szyszek cukrem. 
przykryj pojemnik czystym kawałkiem tkaniny, pozostaw w temperaturze pokojowej na trzy tygodnie. W tym czasie szyszki wypuszczą sok, który w interakcji z cukrem utworzy syrop. Od razu będzie trochę syropu, ale z każdym dniem jego ilość powinna wzrosnąć. 
wlej miód do suchego szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
taki miód można dodać do herbaty lub po prostu zjeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g