skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Weź duże wybrane jajka. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłego mleka. Pozostaw drożdże na 15 minut, aby aktywować. Na powierzchni powinna pojawić się bujna Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij widelcem lub trzepaczką jajka z olejem roślinnym.
Krok 4:
Wlej aktywowane drożdże do jaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę i stopniowo, łyżką, Dodaj do ciasta. Wymieszać.
Krok 6:
Ugniataj rękami miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Na początku ciasto mocno przylega do dłoni, ale po ugniataniu lepkość stanie się minimalna.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Aby uzyskać soczystość, możesz dodać drobno posiekaną i smażoną cebulę do nadzienia na oleju roślinnym. Lub podsmaż marchewkę razem z cebulą.
Krok 9:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój kurczaka w małe kostki, aby dobrze się upiekł.
Krok 10:
Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 11:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ważne jest, aby drobno posiekać ziemniaki, ponieważ w zależności od odmiany potrzebują więcej czasu na przygotowanie. A kiedy kurczak i marchewka są gotowe, ziemniaki zachowują jędrność. Dlatego im drobniej pokroisz, tym lepiej.
Krok 12:
W misce połącz filet z kurczaka, ziemniaki, marchewkę, majonez, Curry, paprykę i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 13:
Zgnieść wyrośnięte ciasto i podzielić na dwie nierówne części.
Krok 14:
Rozwałkuj większość ciasta tak, aby wystarczyło na dno i boki naczynia do pieczenia.
Krok 15:
Rozwałkowane ciasto włożyć do wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia i zrobić boki. Potrzebna jest duża forma do pieczenia-średnica 26-30 cm, odpowiednia jest również mała blacha do pieczenia.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz.
Krok 17:
Rozwałkuj drugą część ciasta wzdłuż średnicy formy.
Krok 18:
Ułóż ciasto na nadzieniu i ściśnij krawędzie. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec.
Krok 19:
Smarowanie.
Krok 20:
Połącz jajko z mlekiem i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 21:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 1 godzinę. Jeśli ciasto zaczęło się rumienić,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj ciasto podwójnym arkuszem folii.
Krok 22:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 5-7 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g